Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Mangler ord i setningene

Spørsmål

Jeg er en dame på 32 år. De siste månedene har lagt merke til et problem av varierende grad. Når jeg snakker så skjer det at det er et ord i setningen jeg ikke kommer på. Det kan være alt fra et enkelt hverdagsord til et fremmedord. Noen dager går det helt fint, mens andre dager er det virkelig plagsomt. Noen dager er det såpass merkbart at folk jeg snakker med fullfører setningene mine/fyller inn det ordet jeg med stor sannsynlighet skal si. Noen dager har jeg også problemer med å huske navn på personer jeg skal snakke om. Dette har nå vart så lenge at det begynner å bekymre meg. Det er ingen familiehistorie med tidlig demens. Jeg er heller ikke plaget med hodepine eller synsforstyrrelser. Har ikke endret atferd i det siste, ikke som jeg har lagt merke til ihvertfall. Jeg har heller ikke slått hodet forut før dette problemet startet. Litt plaget av svimmelhet hvis jeg reiser meg fort eller står lenge, men dette kommer av påvist lavt blodtrykk/lav jernprosent. Jeg har også en del nattesvetting i perioder, og ble utredet for dette for litt over ett år siden uten at det ble funnet noe. Jeg er i normalt god form, trener jevnlig, spiser relativt sunt, men kunne nok spist mer frukt/grønnsaker og absolutt mer fisk. Normalt alkoholforbruk. Som en ekstra opplysning kan jeg fortelle at siden jeg ble født har vært kapphendt. Det vil si, f.eks kaster/klipper med høyre hånd og skriver/spiser med venstre hånd. Jeg har alltid skrevet med venstre hånd, men for ca 10 år siden fikk jeg plutselig ikke til å skrive med venstre mer, og måtte lære meg å skrive med høyre hånd (dette gikk helt fint etterhvert). Jeg får fremdeles ikke til å skrive med venstre og jeg må innrømme at jeg også er litt nysgjerrig på hvordan det plutselig kan skifte slik. Kan problemene mine skyldes en svulst som påvirker hukommelsen eller kan det være tidlig forstadie av demens eller noe slikt? Mvh Bekymret

Kvinne, 32 år

Svar

Hei.

Du spør om dette med at du glemmer ord i setningene kan skyldes demens eller en svulst.
Vi kan her på nettet hverken bekrefte eller avkrefte diagnoser uten undersøkelser, så jeg kan bare gi deg generelle betraktninger rundt dette.

Aldeles teoretisk kan det ikke utelukkes, men det er ualminnelig lite sannsynlig. Dette både fordi det er særdeles sjeldne tilstander,
- hjernesvulst og begynnende demens i så ung alder, og også fordi det du her beskriver, ikke behøver å skyldes sykdom i det hele tatt.
Det kan også tenkes at du er litt distre for tiden, har for mye å tenke på osv osv. Det er jo ualminnelig mye vanligere forklaringer på slikt.

Jeg synes imidlertid at du skal ta det en sjekk hos fastlegen din for dette, så kan du (etter alt å dømme) få lagt fra bekymringene dine om hva dette kan være.

Noe mer presis enn dette er det nok dessverre ikke mulig å besvare ditt spørsmål her via nettet.
Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-