Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan jeg leve et godt liv med Parkinsons sykdom?

Spørsmål

Er en dame på 68 år som nylig har fått vite at jeg har parkinson-Funnet ble gjort med DatScan som viser nedsatt mengde presynaptiske dopamintransportører som kan være forenlige med Mb.parkinson.
Har skjelving i høyre hånd når jeg er ute og går--Dette startet for 9 måneder siden-
For fem år siden begynte jeg å kjenne vond lukt som ingen andre kjente og året etter mistet jeg luktesansen nesten helt etter en forkjølelse.Har det vært starten på Parkinson tro ?
Jeg har ikke følt meg deprimert,men litt trist av og til-
Var hos nevrolog for snart 4 uker siden og hun fant ut at jeg hadde litt nedsatt armsving på høyre side når jeg gikk og fin hviletremor på høyre hånd.Normal kraft på 5 over alle over og underekstremiteter.Lett redusert tempo ved håndklapping på høyre side og lett redusert tempo ved fottramping spesielt med høyre fot.Helt minimal rigiditet i høyre albue ved kontralateral aktivering.Gangen normal inkl tå og hæl og linjegang.
Kordinasjonsprøver normal finger-nese prøve og kne-hæl prøve bilat-
Ingen intensjonstremor,dysmetri eller dysdiadokokinesi.
Skrev også at det var svært beskjedne funn som tydet på parkinson.
Jeg har i mange år gått lang tur hver dag og driver med styrketrening to ganger i uka-Har normalt blodtrykk og god helse .Er veldig trist over å ha fått en slik diagnose og lurer på om du kan si noe om hvor fort sykdommen utvikler seg-
Er også redd for å få demens da jeg forstår at det er hyppig med parkinson.
Har strartet med to medisiner for fem dager siden-
Bivirkninger med litt kvalme og litt svimmelhet..

Svar

Kjære deg,
Tusen takk for ditt brev! Datscan sammen med sikre funn ved nevrologisk undersøkelse er vel forenlig med Parkinsons sykdom, f.eks. skjelving i hånd, både i hvile og når man går. Ofte blir skjelving verre ved gange og den aktuelle armen svinger mindre i forhold til frisk arm, hvis den motsatte armen ikke er rammet av sykdommen. For pasienter med Parkinsons sykdom er det helt vanlig på miste luktesans og dette er et såkalt "rødt flagg" på sykdommen samt være starten på utviklingen av Parkinsons sykdom. Nedsatt mengde av levodopa kan føre til depresjon og følelse av tristhet og disse symptomer går oftest bort etter oppstart av parkinsonlegemidler. Parkinsons pasienter har normal kraft men har redusert tempo ved utførelse av visse finmotoriske oppgaver, både i hender og bena. Stivhet over ledd eller rigiditet er klassisk. Jeg er helt enig om at du har funn som tyder på parkinsonisme. Du bør fortsette med fysisk trening og trappe dette opp da det er vist at dette bremser utvikling av sykdommen. Det er helt umulig å si noe om utvikling, alle har et individuelt forløp og hos de alle fleste går det sakte og man lever godt i dag med denne sykdommen og ingen dør av men med denne sykdommen. Det er helt umulig å bekymre seg over noe man selv ikke kan kontrollere, f.eks. demens osv. Det er vanlig med litt kvalme og litt svimmelhet, dette går fort over. Du mangler levodopa som Datscan viste og det er derfor svært viktig at du tar medisiner og fyller på det hjernen mangler, men husk at du må ta det til faste klokkeslett. Hvis du er 68 år ville jeg foretrekke å starte med Sinemet 12,5/50 mg x 3 trappende opp til Sinemet 25/100 mg x 3-4, og ikke Requip Depot. Husk at du har rett på fri fysioterapi. Dette må du ha resten av livet! Velkommen til å stille flere spørsmål! Parkinsons sykdom er den sykdommen i nevrologien som har aller best behandlingstilbud! Du kan leve helt vanlig liv i mange år! Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-