image: Hvor skadelig er aluminium i deodorant?

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hvor skadelig er aluminium i deodorant?

Spørsmål

Hei. Jeg er en 31 år gammel dame, som er blitt ganske bekymret. Da jeg var 14 år slet jeg utrolig mye med svette, og ville gjøre alt for å bli kvitt det. Min mor kjøpte aluminiumklorid NAF 25% på apoteket og jeg brukte dette middelet to ganger uken i mange år.

Jeg sluttet med middelet for ca 7 år siden og har i ettertid søkt litt på hva skader aluminiumklorid kan føre til, siden jeg har fått en del diagnoser i løpet av livet, som PCOS og uteblitt menstruasjon (16 år) , frozen shoulder (30 år), ulnar og karpal tunnel syndrom (30 år), og nå i det siste har jeg slitt med tinnitus og smerter i venstre tinning, som stråler utover. Men har ikke tett nese eller hoste.

Har generelt dårlig muskulatur og ledd, da jeg ikke trener og sitter mye i ro så tenker at det kan skyldes det. Men blir bekymret når jeg kjenner konstant press i tinningen hver dag og ellers hodepine.

Det som bekymrer meg mest er at jeg leste at høye doser av aluminiumklorid kan påvirke sentral nervesystemet, og føre til masse alvorlige ting som alzheimers, brystkreft etc.

Med tanke på at jeg brukte 25% aluminiumsklorid over mange år så er jeg ganske bekymret. Jeg lurer på om slik bruk kan gi senskader slik som alzheimers eller andre nerveskader? Eller er det slik at skaden ville skjedd der og da ved høye doser av aluminiumklorid?

Jeg leste en forskning hvor de fant doser av aluminiumklorid i urin og hjerne i mus som hadde blitt utsatt for aluminiumklorid i 130 dager.

Jeg vil ikke gå til fastlegen med det for da vil hen tro jeg er hypokonder, men jeg er utrolig bekymret og føler det kan ha skadet kroppen min og gjort meg mer mottakelig for alzheimers, nerveproblemer osv.

Har også lurt på om tidlig bruk av aluminiumklorid kan ha vært grunnen til at jeg fikk hormon ubalanse og mistet menstruasjonen da jeg var 16 (PCOS)? Men det er kanskje vanskelig å svare på.

Håper på et ærlig svar, selv negativt. Takk på forhånd.

Kvinne 31
Svar

Hei,

Takk for ditt spørsmål. Jeg forstår at du er bekymret pga tidligere vansker med mye svette og du forsøkte derfor aluminiumklorid NAF 25% som virker lokalt på svettekjertlene. De fleste av oss kommer i kontakt med aluminium i mange antiperspiranter. Preparatet skal påføres om kvelden og avvaskes med såpe, senere er det nok med 1 eller 2 behandlinger i uken. Ved bruk på hendene eller føttene bør det brukes bomullshansker eller sokker i virkningstiden.

Du har ikke brukt middelet på omtrent 7 år. Aluminiumnivået i blodet skal være under 0,37 µg/l og kan måles. Høye verider i blodet kan skyldes av at nyrene ikke fungerer bra, men dette er noe dårlig undersøkt.

Siden har du forsøkt finne ut om det kan være skader etter bruk av aluminiumklorid, spesielt ettersom du har eller hatt PCOS, uteblitt menstruasjon, frozen shoulder, ulnar og karpal tunnel syndrom. Dessuten tinnitus og strålende smerter i venstre tinning. Ikke hoste eller nesetetthet. Så det høres ut som du har hatt din share av ulike kroppslige plager, men også påvirkning av nervevev pga ulnar og karpal tunnel syndrom.

Jeg må si først at ingen midler får lov komme til allmennbruk før det er gjort testing med tanke på sikkerhet. På den andre siden er metallet aluminium en kjemisk substans som kan skade nervevev i musestudier, men da i store konsentrasjoner på kort tid.

Du beskriver generelt dårlig muskulatur og ledd, men du trener ikke mye. Det som bekymrer deg mest er det konstante presset i tinningen og hodepine som da ikke er tegn på demens, kanksje nakkeplager.

Det er riktig at store konsentrasjoner på kort tid kan gi senskader og skaden ville ha skjedd der og da.

Studier tyder på at 0,012 % av aluminiumsdosen absorberes gjennom huden etter en enkel påføring så det kreves meget høye, om ikke enorme, doser av aluminiumklorid som vi da ikke har tilgang til på markedet. Det er på den andre siden mulig å teste for det, slikt arbeid foregår på sykehuset der man kan kartlegge det i detalj, eventuelt ta hodebilder og stadfeste om det har skjedd noe negativt.

Det blir å spekulere om det kan ha vært grunnen siden jeg ikke har detaljert oversikt over bruken og mengdene. Jeg har ikke vært bort i aluminium forgiftning i min karriere, det er mest folk som er yrkeseksponert og det er etter hvert svært svært få av dem i Norge. Jeg håper at det var avklarende. Lykke til!

Illustrasjonsfoto øverst: Olena Yakobchuk / Shutterstock / NTB

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-