Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Helseangst - redd for at hjernen kortslutter

Spørsmål

Hei , Jeg har siste året slitt med helseangst angående hjernen min. Jeg har gått mange ganger til legevakt, psykolog, lege og kognitiv terapi. Helseangsten handler om redsel for at hjernen kan kortslutte (altså hjernedød) om jeg rister på hodet , headbanger eller hopper/tramper, siden jeg har hørt man kan miste hjerneceller. Så tror jeg det kan skade en spesifikk celle som styrer mye, eller at hjernen har blitt sensitiv på ett område sånn at det forårsaker hjernedød eller annen irreversibel skade.

Jeg vil gjerne ha det veldig godt forklart at det er umulig at den kortslutter av så lite da jeg har veldig mye tvangstanker og angst rundt dette. Har prøvd mye for å få det bort men det dukker alltid opp igjen.

Mange ganger når jeg oppsøker psykolog eller lege så sier de bare nei det går ikke an, men om jeg kan få ett godt og utfyllende svar av deg som er spesialist, så tror jeg det vil sitte bedre. Så jeg ville sette tveldig stor pris på det.

Det er over ett år siden jeg har hatt hjernerystelse (mild) men gjør ofte ting som å trampe eller nikke hardt utti lufta eller riste på hodet for å sikre meg selv om at det ikke er farlig.

Går i kognitiv terapi for dette men bedringen går sakte. Jeg har fortsatt håp om at jeg en dag kan slippe å bekymre meg for hjernen min skal bli irreversiblet skadet. Jeg driver ikke med kontaktsport og slåss heller ikke, og jeg bruker brodder på isen. Så det er ikke noe jeg trenger å bekymre meg for.

Mann 26
Svar

Hei,

Det er leit å høre at du har problemer med helseangst. Jeg vil gjerne innlede med å fortelle deg at dine bekymringer er helt ubegrunnede, for hjerneceller kan rett og slett ikke kortslutte. Dette er det viktig for deg å vite, slik at du kan øve deg på å minne deg selv på dette når denne irrasjonelle frykten kommer.

Ved tvangstanker og angst oppstår det noen spesielle kjemiske reaksjoner i hjernen og man lærer seg noen spesifikke og uheldige tankemønstre som må avlæres. Det er som ved betinget læring. Hjernen er god på det. Det er bra at du får behandling i form av kognitiv terapi, for dette virker nettopp ved å "relære" disse uheldige tankemønsterene, slik at man kan komme seg ut av dem.

Derfor synes jeg du absolutt skal fortsette med din terapi, og naturligvis fortelle psykologen din om dette på den måten du har gjort her, for jo bedre og tydeligere du får forklart hva du sliter med, jo mer effektiv vil behandlingen bli. Det er også veldig viktig at du må vite at kognitiv terapi er meget effektivt mot slike plager, og at du ved å fortsette med dette, kan komme deg ut av disse tankemønsterene. Jeg håper at svaret har vært til nytte for deg, og ønsker deg lykke til.

Lykke til!