Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Frontallappsdemens

Spørsmål

De antar at mannen min (68) har frontallapdemens fordi han i tillegg til ikke lenger å kunne mestre enkle ting sier tabu ord og er hemningsløs. Han er overopptatt av alkohol, var det ikke før. Jeg merka sykdommen først for ca. 2 år siden da han sluttet å betale regninger, ikke kunne fylle ut selvangivelser etc. Nå kan han ikke engang slå på TV. Jeg føler meg så alene. Hvor kan jeg finne informasjon om denne type demens. Jeg er 59 år og jobber fullt med stort hus og nå dette i tillegg. Hvordan kan jeg forvente at dette utvikler seg og hvor kan jeg lese mer, f.eks. på nettet. Bokser nedenfor er relatert til han.

Relevante sykdommer/medisiner: Har tatt Stematil over lengre tid pga. tidligere magesår. Han slutta for ca 1 1/2 år siden

Mann, 68 år

Svar

Frontallappsdemens, eller frontotemporal demens, er en betegnesle på en lang rekke ulike demensformer som alle arter seg som forandringer i personlighet og atferd, ofte med ukritisk atferd, avflating av følelser og nesten alltid med manglende selvinnsikt. Disse symptomene skyldes forandringer ("hjernesvinn") i både frontallappene og temporallappene i hjernen. I likhet med de fleste former for demens, er de frontotemporale demensene progredierende, og det finnes ingen spesifikk behandling. Noen former for forntotemporal demens er arvelige, men dette gjelder langt fra alle.

Uten å vite noe mer om din mann (f.eks. hvem som har utredet ham og hva konkret som er funnet ved de ulike undersøkelsene) er det uråd for meg å si noe sikkert om hvordan dette vil utvikle seg hos ham. Vanligvis vil imidlertid disse typene demens gradvis utvikle seg til det verre. Dette er imidlertid informasjon som jeg synes du som nærmeste pårørende og omsorgsperson har en selvsagt rett på å få vite når sykdommen er såvidt fremskreden som det du forteller, og jeg synes du skal be om en samtale med hans fastlege om dette. Det vil også være svært viktig at det legges en plan for hvordan man skal takle en eventuell ytterligere forverring av ham det er selvsagt grenser for hvor mye det er rimelig å forlange at du selv skal kunne greie med ham i hjemmet etterhvert. Dersom det er grunn til å tro at han trenger en avlastningsplass etterhvert, er det lurt å planlegge dette i god tid, slik at du føler visshet for at hjelpen er tilgjengelig når du trenger den.

Du spør også om informasjon om denne typen demens. Det finnes en instruktiv brosjyre om disse demensformene, men dessverre bare på dansk. Du finner den på adressen:

www.alzheimer.dk
Klikk på boksen "Materiale til downloads", så finner du brosjyren.

Følgende adresse har en noe mer grundig artikkel om emnet, men mere rettet mot fagfolk, dessverre også bare på dansk:

www.dadlnet.dk/ufl/2003/0306/VP-html/VP38775.htm

Generell informasjon om demens på norsk finner du hos nasjonalforeningen for folkehelsen på adressen:

www. nasjonalforeningen.no

Nasjonalforeningen har også en egen demenstelefon som du kan ringe. Nummeret er: 815 33 032.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-