Forkalkninger i hodet

Spørsmål

Under CT og MR av hjernen for ca. 3,5 år siden, ble det gjort et bifunn som viser asymptomatiske forkalkinger i basalgangliene, og blodprøver med funn som er forenelig med sekundær hyperparathreoidisme. Har blitt behandlet ett år med d-vitamin på resept, ettersom endokrinolog fant ut at jeg hadde for lave verdier og dårlig evne til å ta opp vitaminet. Jeg tar nå d-vit. tilskudd kjøpt reseptfritt etter anbefalning fra han, men vet ikke om det gjør noe positivt for mr og blodverdifunn. Jeg vet at forkalkningene kan føre til parkinzon, ... demens?..., så bør jeg ikke følges opp videre? Har ellers slitt med depresjon og angst siden barndommen,tar zoloft 100 mg, (har prøvd ulike antideprisiva) og sobril når jeg føler meg veldig dårlig eller når sosialangst holder på å ta overhånd. Jeg er i full lederjobb som barnehagelærer og trives i jobben, men kjenner meg konstant sliten, veldig stresset og angstfylt hele tiden. Av og til en form for "during" i kroppen og en følelse av at stresset (nerver) ligger uten på huden, det svir.... Det skal veldig lite til før jeg kjenner oppgaver, også dagligdagse - som uoverkommelig. Sover dårlig, og kan våkne med høy stressfølelse og hjertebank. Ligger i grenseland når det gjelder lavt stoffskifte. Bør og kan jeg utredes/følges mer opp for funn på hjernen og tidligere blodprøvefunn, er det hensiktsmessig eller må jeg bare gå i uvisshet? Er det noen behandling som kan bremse evt. parkinzon før den tar av? Håper du kan gi meg noen svar, og at du kan tipse meg om evt. klinikker som kan utrede og evt behandle dette raskt.
Mvh. bekymret kvinne som er redd for at hjernen "svinner hen" mens jeg egentlig i mellomtiden kanskje kan få hjelp.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.
Forkalkinger i basalgangliene er ikke uvanlige funn (3-6 per 1000; 40-72% ved obduksjon) og er i hovedsak asymptomatiske, som du er også inne på. Hvis du ser på disse tall vil du skjønne at dette er relativt vanlige funn. Forkalkingene kan være assosiert med forstyrrelser i kalsium omsetning, i hovedsak idiopatisk hypoparathreoidisme og vitamin D nivå kan være unormal, slik det var tilfelle hos deg. I noen sjeldne arvelige tilfeller er det beskrevet andre symptomer som mental svikt, veksthemming, ufrivillige bevegelser, demens, og til og med Parkinsons sykdom. Hvis forkalkingene hadde vært forbundet med nerveskade, så hadde man forventet symptomer på f.eks. Parkinsons sykdom, men dette har du ikke. Siden disse forandringer ikke er forbundet med nerveskade, med andre ord er asymptomatiske, er det ikke grunn å gå å bekymre deg for Parkinsons sykdom eller demens eller andre plager. Vi anbefaler å følge dette opp med å måle/kontrollere konsentrasjon av kalsium, fosfat og parathyreoidhormon (PTH). Det er naturlig å kontrollere dette, dette kan gjøre din lege eller din nevrolog. Man bestiller kontrollbilder og blodprøver. De andre palger du nevner er ikke assosiert med denne tilstand. Det finnes i dag mange private aktører (f.eks. Aleris).
Lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-