Alois Alzheimer - mannen bak sykdommen

Sykdommen som senere har blitt oppkalt etter Alois Alzheimer, ble første gang beskrevet i 1906. I tillegg til symptomene beskrev han helt spesielle funn i hjernen.

ALOIS ALZHEIMER: Den tyske legen og nevropatologen Alois Alzheimer (1864-1915). Alzheimer var professor i psykiatri og nevrologi i universiteten i Wroclaw, Polen. Foto: NTB Scanpix/Science Photo
ALOIS ALZHEIMER: Den tyske legen og nevropatologen Alois Alzheimer (1864-1915). Alzheimer var professor i psykiatri og nevrologi i universiteten i Wroclaw, Polen. Foto: NTB Scanpix/Science Photo Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ekspert på ørevoks!

Alois Alzheimer ble født i Bavaria i 1864. Han utdannet seg til lege og tok doktorgraden på de små kjertlene i øregangen som produserer ørevoks.

Imidlertid var det nevropatologi som ble hans store lidenskap - en gren av medisinen hvor man undersøker hjernen og nervevev etter at pasienten er død.

Han arbeidet dessuten på et asyl i Frankfurt og München, og det var i München han først beskrev sykdommen som senere skulle få hans navn.

1. gang beskrevet i 1906

I 1906 la han frem resultatene fra en kvinne som døde på asylet i en alder av 51 år. Kvinnen hadde hatt symptomer i ca. 5 år, hun ble gradvis mindre og mindre i stand til å ta vare på seg selv hjemme, hun var desorientert, hadde dårlig hukommelse, problemer med å lese og skrive.

Symptomene økte gravis inntil hun fikk hallusinasjoner, vrangforestillinger og store mentale funksjonsproblemer.

Spesielle funn i hjernevevet

Dr. Alzheimer undersøkte kvinnens hjerne og fant at hjernebarken var tynnere enn normalt. Dessuten påviste han helt spesielle celleforandringer i hjernens grå substans, og senere undersøkelser bekreftet at disse forandringene forekommer ved et spesielt sykdomsbilde, lidelsen som senere har blitt oppkalt etter Alois Alzheimer.

Diagnosen Alzheimers sykdom stilles i dag på nesten samme måte nå som på Alzheimers tid. Alois Alzheimer døde selv av hjertesvikt i 1915, kun 51 år gammel.

Revisjon 13.11.2018

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Mirza Jusufovic NEVROLOGI
Få svar innen 3 dager for 399,-