Virus på balansenerven (vestibularisnevritt) antas å være en virusinfeksjon som skader balansenerven. Det kan komme av en reaktivering av Herpes simplex-virus (HSV), som finnes inaktivt i nerveganglier i hodet. Det er det samme viruset som forårsaker utbrudd av forkjølelsessår.
– Vestibularnesrevitt er en vanlig sykdom som begynner akutt med kraftig svimmelhet. Sykdommen er ufarlig, og symptomene går over, men det kan ta tid, og opptrening er viktig for å bli frisk, sier Frederik Kragerud Goplen, overlege ved Haukeland Universitetssykehus, og forfatter av boken «Svimmelhet - diagnostikk og behandling».
Det finnes mange årsaker til svimmelhet, men virus på balansenerven har flere, klassiske symptomer.
Typiske symptomer på virus på balansenerven (vestibularisnevritt)
- Kraftig svimmelhet som begynner akutt og varer i minst 24 timer
- Kvalme
- Brekninger
- Dårlig balanse

Forløpet kan deles inn i to faser
I den første fasen av sykdommen, vil svimmelheten være så kraftig at den medfører kvalme og brekninger når man beveger på hodet. Dette skjer de første dagene.
– Ro og hvile vil hjelpe på svimmelhetsfølelsen, og medikamenter kan dempe kvalmen. Sykehusinnleggelse kan være nødvendig, sier Goplen.
Den andre fasen av sykdommen kan vare i uker og måneder – symptomene blir lettere, men du kan bli svimmel og kvalm når du beveger deg eller ser på ting som beveger seg. Det er vanlig å bli sliten og utmattet.
– Målrettet trening er viktig for å unngå langvarige symptomer. Det er viktig med mye hvile. Fokuser på å bli bra, fremfor å ta på deg store arbeidsoppgaver i jobbsammenheng og privat, sier Goplen.
Langvarig bruk av medisiner som demper svimmelheten bør unngås, da det kan påvirke opptreningen negativt.
LES OGSÅ: Tinnitus, øresus
Viktig å få bekreftet om det er virus på balansenerven
For å skille virus på balansenerven fra andre sykdommer, vil man primært se på hvor lenge pasienten har hatt plager.
– I motsetning til krystallsyken som er kort og intenst, vil pasienter med virus på balansenerven ha plager over lengre tid. Man kan være dårlig i noen timer, eller dager, med kontinuerlig svimmelhet, sier Marnix Vlutters, balansefysioterapaut ved Klinikk for Alle på Majorstua i Oslo.

Ved mistanke om virus på balansenerven, mener Vlutters at det er veldig viktig å få undersøkt ordentlig, og få bekreftet hva det er. En kalorisk prøve vil kunne gi svar på om det er vestibularnesrevitt.
– Ved en slik prøve trigger man balansesystemet ved å spyle øregangen med kaldt og varmt vann, for deretter å se hvordan øynene reagerer. Dersom øynene ikke responderer slik de skal, betyr det at nervene ikke får sendt signalene fra balanseorganet til hjernen.
Les også: Ménières sykdom har kraftige svimmelhetsanfall som symptom
Vanskelig å behandle virus på balansenerven
I motsetning til krystallsyken, hvor det finnes gode behanldingsmuligheter, er det ikke like mye man kan gjøre dersom det er virus på balansenerven. Det er som andre virus; det kan ligge latent i kroppen, og bryte ut dersom noe trigger.
– Forskning viser at dersom sykdommen oppdages i løpet av de første 72 timene, vil medisinering kunne hjelpe. Man kan også jobbe med en del sentralnevrologiske øvelser for å prøve å få samspill mellom balanseorganene og øynene, slik at de samarbeider bedre, forklarer Vlutters.
Det kan ta lang tid å bli kvitt virus på balansenerven – det er veldig individuelt. Det kan ta alt fra tre uker til et halvt år. Noen trenger bare noen få kontrolltimer, mens andre har plager over lengre tid.
– Dersom man får vestibularnesrevitt, er det viktig at man ikke stresser og overanstrenger seg. Ta livet litt roligere enn ellers, råder balansefysioterapauten.
Har du et helsespørsmål? Send inn spørsmålet ditt til en av våre leger.