De som jobber på legekontor vet at risiko for besvimelse etter en blodprøve eller vaksine alltid er tilstede. Mange synes det er både skremmende og flaut å besvime i en slik sammenheng, og lurer kanskje på hva som skjedde?
Det er viktig å fortelle om en slik hendelse hvis man senere skal ta blodprøve for eksempel, slik at helsepersonellet kan ta forholdsregler for å hindre at man faller og slår seg.
Årsaker til vasovagal reaksjon
Når man besvimer, skyldes det forbigående nedsatt blodforsyning til hjernen på grunn av forbigående lavt blodtrykk. En besvimelse går over når hodet kommer i eller under hjertehøyde, som det jo gjør når man ligger flatt for eksempel.

Blodtrykk er avhengig av hjertets pumpekraft og hvor rask det slår, samt hvor mye motstand det er i blodårene. Det vil si at hvis blodårene utvider seg og hjertet slår svakere og langsommere, vil blodtrykket falle. Når det gjelder besvimelser, er ofte et slikt blodtrykksfall ufarlig i seg selv og kan komme av flere utløsende faktorer, slik som synet av spøyter og blod, frykt, varme omgivelser, at man står lenge, at man går på do (avføring eller vannlatning), sterke smerter, at man reiser seg raskt og mere. Man kaller ofte dette for en vasovagal reaksjon, eller en vasovagal besvimelse (synkope).
Det kan også være kjekt å vite, for kvinner som skal sette inn spiral, at en en vasovagal reaksjon kan komme ved at man er i litt røff kontakt med livmorhalsen. Noen har hørt fra venninner at “det var så vondt at jeg besvimte”, men det er nok ofte ubehag sammen med en vasovagal synkope og ikke at smerten er så kraftig at man besvimer.
LES OGSÅ: Hva er normal puls?
Reaksjon i nervesystemet
En vasovagal reaksjon (kalles også refleksmediert synkope eller vasovagal synkope, hvor synkope betyr besvimelse) er en reaksjon i det det nervesystemet i kroppen som påvirker blodtrykket. En av nervene som påvirker, og da særlig påvirker blodtrykket til å bli lavere ved å påvirke blodårene og hjertet, er nerven vagus. “Vaso” betyr blodårer. Derav vasovagal. Fordi blodtrykket påvirkes og kan bli forbigående lavt, kan også blodforsyningen til hjernen bli forbigående lavt og dermed besvimer man.

Varselsignaler
Man kan ofte (ikke alltid hos eldre) merke noen symptomer før man besvimer, slik som svimmelhet, prikking foran øynene og andre kan se at man er blek. Kjenner man det slik, er det lurt å sette seg ned, eventuelt legge seg ned med bena opp.
Det er ikke farlig å ha en vasovagal besvimelse, men man kan slå seg hvis man faller og det er derfor lurt å sette seg ned/legge seg ned så man ikke faller hvis man likevel skulle besvime.

Slik takler du legeskrekk
Andre årsaker til besvimelse
Selv om en vasovagal reaksjon ofte er årsaken til besvimelse, er det ikke alltid det som er årsaken. En årsak man skal være spesielt oppmerksom på er årsaker som sitter i selve hjertet. Rytmeforstyrrelser, blant annet, kan også gi forbigående lavt blodtrykk og kan være farlige, dersom de ikke oppdages og behandles. Andre årsaker til blodtrykksfall og besvimelse kan du lese om her.
Etter en besvimelse bør man undersøkes av lege, som vil stille relevante spørsmål rundt omstendighetene ved besvimelsen og gjøre en nevrologisk undersøkelse. Hvis legen mistenker at årsaken kan sitte i hjertet, kan det tas et EKG og andre tester for hjertet, og eventuelt blodprøver ved mistanke om andre årsaker.
Hvordan unngå at det skjer igjen?
Så hvis man har opplevd en slik reaksjon tidligere da man skulle få vaksine og nå skal man til helsesøster og få vaksine igjen, kan man gjøre noe for å hindre at man besvimer? Man er nok ikke helt herre over disse reaksjonene, men man kan forsøke å fokusere på noe annet, man kan også ta forholdsregler ut fra at man kommer til å få en reaksjon, slik som å legge seg ned når man får vaksinen og vente litt med å reise seg.
Man kan også forsøke å ha et noenlunde godt utgangspunkt ved å ha spist og drukket nok, men det er ofte lurt å regne med at reaksjonen kommer og si fra om dette slik at helsepersonell kan legge til rette for trygge forhold og en god opplevelse.
Eldre menn kan med fordel sitte når de skal tisse. Hvis man kjenner at man er i ferd med å besvime ved at man blir svimmel og får prikker foran øynene, kan man forsøke å presse hendene mot hverandre, krysse bena og klemme bena sammen, spenne musklene, eventuelt legge seg ned for å forhindre besvimelsen.

Lavt blodtrykk
Ikke noe å være flau over
Det er også greit å vite at det er ganske mange som reagerer på dette med sprøyter og blod og det er ikke noe å være flau over. Det er altså ikke noe man har så mye kontroll over selv og helsepersonell ser dette stadig. Det er imidlertid viktig å si fra om at man har reagert tidligere.
Denne teksten er ikke ment som erstatning for kontakt av lege.
Skrevet 06.04.17 av Katharina Eimind, lege.
Kilder: uptodate.com, lvh.no (06.04.17), sml.snl.no/ (06.04.17)