Trigeminusneuralgi

På hver side av hodet går det en trigeminusnerve fra hjernen og ut til ansiktshuden og kjevemusklene. Hver av de to nervene har en stor nerveknute som ligger i bunnen av hodeskallen.

Ukjent årsakVed trigeminusneuralgi oppstår heftige smerter langs én eller to greiner av den ene trigeminusnerven. I en liten del av tilfellene er årsaken en svulst som trykker på nerveknuten i skallebunnen, men i de fleste tilfellene er årsaken uklar. En teori er at pulsåren som går til hjernen, kan svulme opp og trykke på nerveknuten.

Det er vanligvis middelaldrende og eldre personer som får trigeminusneuralgi.

SykdomstegnSkjærende, lynende eller elektriske smerter som varer i noen sekunder eller minutter. De sitter i et avgrenset område på én side av ansiktet. De utløses ofte av en spesiell bevegelse i kjeven, av kald vind mot kinnet eller av spising og drikking. Under smerteanfallet trekker ansiktsmusklene seg ufrivillig sammen og gir rykninger. For andre kan det se ut som om du skjærer grimaser.

BehandlingKontakt lege. Hvis du har ansiktssmerter som kan skyldes trigeminusneuralgi, er det vanlig å bli undersøkt med CT (computerbilde) eller MR (magnetbilde) av hjernen. Årsaken er at man vil undersøke om noe trykker på nerveknuten til den ene trigeminusnerven.

Til å begynne med kommer smerteanfallene i episoder. Det kommer noen smerteanfall etter hverandre, og deretter kan det gå lang tid før smertene kommer tilbake. Vanlige smertestillende midler (selv morfin) virker ofte dårlig. Best virkning har epilepsimedisiner (karbamazepin), som hjelper mange. Disse må tas hver dag, slik at smerteanfallene forebygges. En mulig bivirkning er at du blir trett av disse medisinene i begynnelsen.

Hvis smerteepisodene kommer stadig oftere, og medisinene virker dårlig, er det en utvei å ødelegge nerveknuten i bunnen av hjerneskallen. Operasjonen er ubehagelig, men er ofte det minste av to onder for personer som er plaget av trigeminusneuralgi. Dette gjøres imidlertid sjeldent i dag.

Hva kan jeg gjøre selv?Det viktigste er å forsøke å unngå de utløsende faktorene.