Stillingsbetinget svimmelhet

Svimmelhet er velkjent for de fleste, som et tegn på sult eller sykdom eller etter en tur i karusell. For noen er svimmelheten mer plagsom, uten at det finnes noen innlysende årsak, og ganske mange mennesker går rundt med så kraftige plager at de ikke kan fungere normalt.

BPPVSvimmelhet kan ha mange årsaker, blant annet forekommer det ikke sjelden sammen med kroniske smerter. Det er ofte forholdsvis jevne svimmelhetsplager. I endel andre tilfeller er svimmelheten bare tilstede når du holder hodet i bestemte stillinger, eller den blir merkbart verre når du har hodet i spesielle stillinger. Dette kan være godartet, anfallsvis, stillingsbetinget svimmelhet, eller med medisinsk terminologi: BPPV (Benign paroxsysmal posisjonell vertigo).

Ofte har denne typen svimmelhet fått merkelappen "virus på balansenerven", selv om den ofte ikke skyldes noe virus. Stillingsbetinget svimmelhet kan i mange tilfeller behandles med noen ganske enkle håndgrep.

ÅrsakerI det indre øret sitter vårt balanseorgan. Det består av noen væskefylte sløyfer (buegangene). Stillingsbetinget svimmelhet (BPPV) skyldes at det samler seg krystaller og annet "rusk" i buegangene, og når man beveger hodet i visse stillinger vil disse partiklene forstyrre balanseorganets naturlige funksjon.

SymptomerDe typiske symptomene ved denne typen svimmelhet er akutte anfall av svimmelhet som ofte kommer når man ligger i sengen. "Bare jeg snur på hodet når jeg ligger, sveiver hele rommet rundt for meg", kan mange fortelle.

Hodebevegelser, og bestemte stillinger for hodet, som f.eks å se opp eller se langt ut til siden, utløser svimmelheten. Det kan følge med kvalme, og ofte kan man føle seg ustø, men man klarer å gå. Ofte er man så dårlig at sykmelding kan bli nødvendig. Noen ganger er svimmelheten mer konstant, men forverres betraktelig ved spesielle stillinger av hodet.

Enkel diagnoseVed stillingsbetinget svimmelhet (BPPV) vil spesielle bevegelser av hodet kunne utløse unormale øyenbevegelser, såkalt nystagmus. Nystagmus er raske sidebevegelser av øynene, som ligner de øyenbevegelsene du har dersom du f.eks. sitter i et tog og ser ut på stolpene langs jernbanelinjen. De hodebevegelsene som utløser slik nystagmus kalles Dix-Hallpikes test.

... og enkel behandlingBehandlingen, som kalles Epleys manøver tar sikte på å flytte krystallene som har samlet seg i labyrinten, indre øres balanseorgan, over i andre deler av indre øre, der de ikke lager problemer. Man prøver rett å slett å "tømme" disse krystallene ut ved hjelp av tyngdekraften.

Kunnskapen om stillingsbetinget svimmelhet og Epleys manøver er forholdsvis ny i Norge, og endel norske allmennpraktikere, øre-nese-hals-leger, fysioterapeuter og annet helsepersonell har lært seg prosedyren, men mange er fortsatt ukjent med den eller mangler erfaring i å utføre den. Du finner linken til en utfyllende artikkel om denne behandlingen nedenfor. Den kan du evt. ta med deg og vise til legen din.

Dix-Hallpikes test og Epleys manøver

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen