Spenningshodepine

Synonymer: Tensjonshodepine, stresshodepine.

ÅrsakerSpenningshodepine kan skyldes stramming i musklene utenpå hodet og i nakken. Det kjennes likevel ofte ut som om smerten sitter inne i hodet. Spenningshodepine oppstår ofte i krevende livssituasjoner og i perioder med stress. Tidspress, gjerne kombinert med lite søvn, er en vanlig årsak.

Noen mennesker får raskt hodepine under press, andre har andre reaksjonsmønstre og "psykiske ventiler".

SykdomstegnHodepinen kan komme og gå, eller den kan være kronisk med daglige smerter over en lengre periode. Typisk er at hodepinen føles som et press jevnt over hodet eller som et "trangt bånd" rundt hodet. Noen blir lyssky eller lydvare.

BehandlingMild hodepine trenger ingen behandling. Blir smertene plagsomme, kan man ta en tablett med paracetamol eller acetylsalisylsyre (for eksempel Dispril®).

Kommer hodepinen ofte, må man spørre seg hva årsaken er. Er det noe som plager meg? Har jeg for mye å gjøre? Er det noe jeg er redd for? Og ikke minst: Kan jeg forandre på noe i livssituasjonen min?

I travle og pressede perioder er det lurt å leve så sunt som mulig - sove mye, få frisk luft, mosjonere litt, drikke lite alkohol og unngå å røyke. Gode fysiske betingelser for kroppen kan redusere kroppslige stressreaksjoner. Gode relasjoner til nære personer er kanskje det som forebygger hodepine og muskelsmerter aller best, men slike relasjoner er ikke alltid til stede når man trenger dem som mest.

Ved plagsom eller langvarig hodepine bør du oppsøke lege. Langvarig bruk av smertestillende medikamenter mot hodepine (også reseptfrie) kan sannsynligvis bidra til utvikling av kronisk daglig hodepine.

Denne artikkelen er skrevet i samarbeid med allmennlege Tine Poole.

Klikk her for å stille spørsmål om hodepine.