Hjernehinneblødning

Plutselig, kraftig hodepine kan være tegn på alvorlig og akutt sykdom

Hjernehinneblødning kan oppstå fra det ene øyeblikket til det andre. Ved symptomer skal du ringe 113 øyeblikkelig!

HJERNEHINNEBLØDNING: Plutselig og svært intens hodepine, ofte ledsaget av kvalme, bevissthetstap og svimmelhet. Bilde: Tunatura / Shutterstock / NTB
HJERNEHINNEBLØDNING: Plutselig og svært intens hodepine, ofte ledsaget av kvalme, bevissthetstap og svimmelhet. Bilde: Tunatura / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hodepine er svært vanlig, og vi opplever alle sammen hodepine av og til. Som regel dreier det seg om spenningshodepine, som kan være utløst av lange dager på kontoret eller dårlige arbeidsstillinger.

Av og til er imidlertid hodepinen annerledes enn hva du tidligere har opplevd, og i sjeldne tilfeller kan det være alvorlig.

Hvis hodepinen oppstår fra det ene øyeblikket til det annet, og er svært voldsom, bør du reagere raskt. Da teller hvert sekund!

Svært alvorlig hodepine

Vi har tidligere skrevet om «røde flagg »ved hodepine. Dette er symptomer du skal være oppmerksom på ved hodepine, og hvor du bør søke lege.

Et av disse «røde flaggene» er når hodepinen oppstår plutselig og uten forvarsel, og hvor smertene er svært sterke.

Dette kan være tegn på hjernehinneblødning, på fagspråk kalt subaraknoidalblødning (SAH). Noen opplever det som et «smell i bakhodet», etterfulgt av «den verste hodepinen i mitt liv.» Personen kan bli svært dårlig på kort tid.

I Norge er det omkring 500 tilfeller hvert år. Hjernehinneblødningen oppstår oftest hos kvinner.

Hjernen er omgitt av hinner

Hjernehinneblødning er en blødning i rommet mellom to av hjernehinnene. Hjernen er nemlig omgitt av tre hjernehinner, som hovedsakelig består av bindevev.

Hinnene ligger tett inntil hverandre, og deler mellomrommet mellom selve kraniet og hjernen inn i mindre rom. I rommet mellom de to innerste hjernehinnene løper det cerebrospinalvæske. Det er en fargeløs væske som støtter og beskytter hjernen og ryggmargen.

Slik oppstår en hjernehinneblødning

Ved en hjernehinneblødning oppstår det en blødning i rommet hvor det normalt løper cerebrospinalvæske. Blødningen kan oppstå av seg selv, eller komme etter en ulykke hvor hodet blir skadet.

Hjernehinneblødning som oppstår av seg selv skyldes som regel en brist i en utposning av en av hjernens pulsårer, et såkalt aneurisme. Det kan også oppstå på grunn av blødning fra en medfødt misdannelse i blodårene.

HJERNEHINNEBLØDNING: En blødning som oppstår mellom to av hjernehinnene, som omgir hjernen. Bilde: Songkram Chotik-anuchit / Shutterstock / NTB
HJERNEHINNEBLØDNING: En blødning som oppstår mellom to av hjernehinnene, som omgir hjernen. Bilde: Songkram Chotik-anuchit / Shutterstock / NTB Vis mer

Hva er symptomene på en hjernehinneblødning?

De typiske symptomene på hjernehinneblødning er:

  • Plutselig intens hodepine som kommer i løpet av sekunder til minutter. Noen hører et «smell» i bakhodet og får deretter voldsomt sterke smerter. Andre beskrivelser er «en eksplosjon», «et pistolskudd,» «et hestespark» i hodet eller nakken, eller «tordenhodepine». I sjeldne tilfeller kan hodepinen starte langsomt og bygge seg opp over få minutter.
  • Kvalme og oppkast
  • Påvirket bevissthet eller tap av bevisstheten.
  • Krampeanfall
  • Svimmelhet
  • Tap av muskelkraft
  • Nakkestivhet og overfølsomhet for lys

Noen opplever såkalt «varselsblødning». Dette er en mindre blødning som gjerne varer i en til tre dager, og kan etterfølges av en større blødning.

Symptomene på en varselsblødning er en plutselig oppstått hodepine som er middels sterk. Ofte er det også kvalme, nakkestivhet eller overfølsomhet for lys.

Prognose

En hjernehinneblødning er svært alvorlig. Mellom 20 og 40 prosent av pasientene dør før de ankommer sykehuset, og dødeligheten er omtrent 50 prosent innen de tre første månedene.

Prognosen varierer mye fra pasient til pasient, og avhenger av blødningens størrelse, lokalisasjon, pasientens alder og helsetilstand, og eventuelle komplikasjoner til behandlingen.

Mange pasienter trenger langvarig rehabilitering etter akuttfasen, og omkring halvparten av de overlevende får varige men til tross for optimal behandling.

Ring 113!

Hvis du har symptomer på en hjernehinneblødning, skal du ringe 113 med det samme! Hold deg i ro inntil ambulansen kommer.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer