Nerveskader i armer og bein

Nervene i armene og beina kan skades på flere ulike steder. Her kan du lese om de vanligste nerveskadene.

SMERTER: Skader i nerver kan gi smerter. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
SMERTER: Skader i nerver kan gi smerter. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Nervene i armene og beina kan skades på ulike måter. De viktigste er:

  • Direkte skade. Stikkskader eller knusningsskader kan skade nerver.
  • Brudd. Skarpe bruddender kan skade nerver.
  • Klem. For stort trykk rundt nerven kan føre til at nerven kommer i klem og blir skadd. Trykket kan blant annet skyldes at det er mye hevelse i vevet, eller for trang gips.

Ulike former for nerveskader i armer og bein:

Skade i spolebeinsnerven (nervus radialis).

Denne nerven starter ved skulderen, snor seg rundt overarmsbeinet og går ned til håndryggen. Skader skyldes oftest brudd i overarmen eller i albuen. Spolebeinsnerven kan også skades hvis den utsettes for trykk. Skadelig trykk kan oppstå hvis man sovner med armen under seg ("Saturday night palsy"). Ved skade blir det vanskelig å rette ut fingrene, bøye hånden bakover og bøye tommelen utover. I stedet "henger" hånden ("fallhånd"). Skader på spolebeinsnerven kan også føre til nedsatt følsomhet i huden mellom tommelen og pekefingeren.

Skade i armens midtnerve (nervus medianus).

Denne nerven starter ved skulderen og går ned til hånden. Skader skyldes oftest brudd i området rundt albuen eller håndleddet. Ved skade klarer du ikke å sette tommelfingeren mot lillefingeren, og heller ikke å bøye fingerleddene i tommelen, pekefingeren og langfingeren. Du får også nedsatt følelse i huden, blant annet på pekefingertuppen.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Skade i albuenerven (nervus ulnaris).

Denne nerven starter ved skulderen og går langs hele armen, fra skulderen til hånden. Den kan skades ved brudd i albuen og håndleddet. Det er denne nerven du kjenner når du får "enkemannsstøt". Ved skade greier du ikke å spre fingrene eller å strekke ringfingeren og lillefingeren ut. Hånden holdes slik at den ligner en klo. Det er også nedsatt følelse, blant annet i lillefingertuppen.

Skade i nervefletningen ved skulderen (plexus brachialis).

Nervefletningen er et flettverk av nerver som kommer fra ryggraden. Den øvre delen kan skades i fall som gir nakkeskade. Den er også utsatt for skade hos barn som under fødsel forløses med tang. Armen blir hengende slapt ned. Den nedre delen av nervefletningen kan skades etter kraftig drag i armen. På grunn av lammelser i noen fingermuskler holdes hånden slik at den ligner en klo.

Skade i lårnerven (nervus femoralis).

Denne nerven starter nederst i ryggen, passerer under lyskebåndet foran på låret og sender greiner til lår, kne, legg og fot. Den kan skades ved bekkenbrudd, lårbeinsbrudd og hvis hoften går ut av ledd. Ved skade blir lårmuskelen svak, og det er vanskelig å rette ut beinet.

Skade i isjiasnerven (nervus ischiadicus).

Denne nerven starter dypt i setemuskelen og går nedover på baksiden av låret. Ved kneet deler den seg i to nye nerver, en som går på baksiden og en som går på utsiden av leggen. Isjiasnerven kan skades ved bekkenbrudd, lårbeinsbrudd og hvis hoften går ut av ledd. Hvis isjiasnerven ødelegges helt, blir du lam i alle musklene under kneet. Du får også nedsatt følelse på utsiden av leggen.

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Mirza Jusufovic

NEVROLOGI

Send inn spørsmål

Behandling

Ved noen nerveskader kan funksjonen komme tilbake senere. Hvis nerven bare har vært utsatt for kortvarig klem, kommer gjerne funksjonen tilbake i løpet av noen dager. Hvis selve nerven er blitt skadd, men det tynne hylsteret rundt nerven er intakt, kan nerven vokse ut igjen, inne i hylsteret. Den vokser langsomt, omtrent 1 mm per døgn. Ved store nerveskader risikerer man å miste nervens funksjon for alltid.

Ved åpne sår, der nerven er kuttet over, er det noen ganger mulig å sy nerven sammen igjen.

Denne artikkelen er revidert av lege Christian Amdahl, 02.11.2018

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Leger på vakt
Vishal Judge
Ledig nå
Michael Kumar
Ledig nå
Harald Dobloug
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-