Lillehjernen

Lillehjernen heter på latinsk cerebellum. Den utgjør bare 10 % av hjernevolumet, men er en viktig del av hjernen vår. Ved skade i lillehjernen vil blant annet balanse og koordinasjon bli påvirket.

LILLEHJERNEN: Bildet illustrerer lillehjernen - som lyser, i relasjon til storehjernen og resten av hodet og nakken. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock.
LILLEHJERNEN: Bildet illustrerer lillehjernen - som lyser, i relasjon til storehjernen og resten av hodet og nakken. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Lillehjernens anatomi

Lillehjernen ligger i skallen sammen med resten av hjernen. Lillehjernen er lokalisert i bakre del av skallen, delvis under storhjernen, i den såkalte skallegropen.

Akkurat som storhjernen er lillehjernen delt i to på midten og har to halvdeler – såkalte hemisfærer. I lillehjernen er disse delene forbundet med en midtre del som kalles vermis. Hver hemisfære er igjen videre inndelt i tre lapper.

Lillehjernen er, i likhet med storhjernen, kledd med såkalt grå- og hvit substans. Grå substans utgjør hjernebarken og er nerveceller. Mens hvit substans er nervefiber fra nerveceller som er kledd med et stoff som heter myelin.

Lillehjernen er koblet til hjernestammen – også kalt medulla spinalis.

Hjernestammen har mange viktige funksjoner, en av de mange viktige funksjonen er at den forbinder lillehjernen til både storhjernen og ryggmargen. På denne måten har lillehjernen en forbindelse til storhjernen, som er der bevegelsene våre blir igangsatt ifra, og har en forbindelse til resten av kroppen som utfører bevegelsene. (1, 2, 3)

LES OGSÅ: Hypofysen

ANATOMI LILLEHJERNEN: Anatomisk bilde av lillehjernen. Lillehjernen er delt i to halvdeler, også kalt hemisfære. De to hemisfærene er forbundet med en struktur som kalles vermis. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock/bildetekst lagt til av Lommelegen.
ANATOMI LILLEHJERNEN: Anatomisk bilde av lillehjernen. Lillehjernen er delt i to halvdeler, også kalt hemisfære. De to hemisfærene er forbundet med en struktur som kalles vermis. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock/bildetekst lagt til av Lommelegen. Vis mer

Lillehjernens funksjoner

Lillehjernen kan verken starte eller utfører en bevegelse. Det er storhjernen som starter en bevegelse og resten av kroppen – særlig i form av armene og beina, som utfører bevegelsen. Men lillehjernen koordinerer bevegelsen og gjør slik at bevegelsen blir både nøyaktige og skjer til rett tidspunkt. Lillehjernen beregner også hvor lenge bevegelsen skal finne sted og hvor kraftig bevegelsen skal være.

Lillehjernen beregner på forhånd blant annet hvor lang og kraftig en bevegelse skal være, før bevegelsen settes i gang. På den måten utfører kroppen vår mest mulige korrekte bevegelser hver gang. I tillegg vil lillehjernen også hele tiden vurdere bevegelsen underveis, og kan derfor korrigere bevegelsen hvis den blir for kraftig, for langvarig eller for unøyaktig.

Lillehjernen mottar informasjon fra andre deler i kroppen, slik som fra storhjernen og fra nervene som er ute i kroppen, slik som i armene og beina. Lillehjernen prosesserer informasjonen den får, og gir så ut tilbakemelding om hvordan en bevegelse skal finjusteres og korrigeres. (1, 2)

Visste du at...

Lillehjernen er faktisk det område i hjernen som har flest hjerneceller, selv om lillehjernen bare utgjør 10 % av det totale hjernevolumet.

I motsetning til storhjernen kontrollerer hver halvdel (hemisfære) i lillehjernen samme side på kroppen. Derfor vil en skade i høyre del av lillehjernen gi utslag på høyre side av kroppen. Dette er motsatt av storhjernen, der en skade i høyre del av storhjernen gir utslag på venstre side av kroppen. (1, 3, 4)

LES OGSÅ: Nevropati

LILLEHJERNEN: ER plassert bak og ned mot nakken din, under hjerneskallen. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
LILLEHJERNEN: ER plassert bak og ned mot nakken din, under hjerneskallen. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Sykdom i lillehjernen

Sykdom i lillehjernen kan gi flere symptomer. Blant annet vil bevegelsene kunne bli svært upresis og opphakket. Bevegelsene vil ikke tilpasses handlingen man ønsker å utføre – eksempelvis kan et steg bli altfor kort eller altfor langt. I tillegg kan man få skjelvinger, og særlig raske bevegelser blir vanskeligere å utføre. Skader i lillehjernen vil også kunne påvirke bevegelser av øyene og påvirke talen.

En av de vanligste tilstandene som rammer lillehjernen er hjerneslag. Ved slag i lillehjernen vil bevegelsene kunne bli dårlig koordinert. Det kan eksempelvis bli vanskelig å styre armen slik man ønsker for å plukke opp en gjenstand. Det er ikke bare bevegelsen i armer og bein som kan bli påvirket, lillehjernen er også viktig for øyebevegelsen. Slag i lillehjernen kan derfor føre til ufrivillige øyebevegelser som kalles nystagmus.

Balansen og holdningen kan også bli påvirket, noe som kan føre til at man får problemer med å holde kroppen oppe. Øvrig kan slag i lillehjernen gi mer uspesifikke symptomer, slik som hodepine, kvalme og svimmelhet.

DÅRLIG KOORDINASJON: Skade i lillehjernen kan føre til at koordinasjonen og bevegelsene blir dårligere, som kan medføre vansker med å eksempelvis plukke opp en gjenstand. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock.
DÅRLIG KOORDINASJON: Skade i lillehjernen kan føre til at koordinasjonen og bevegelsene blir dårligere, som kan medføre vansker med å eksempelvis plukke opp en gjenstand. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock. Vis mer

Øvrige sykdommer som kan ramme lillehjernen er multippel sklerose – MS, hjernesvulst og skader i forbindelser med ulykker.

Alkohol og lillehjernen

Det er godt kjent at et inntak av alkohol med økende promille kan påvirker både kroppens koordinasjon og balanse. Men også et kronisk høyt forbruk av alkohol – altså alkoholisme, kan gi dysfunksjon av lillehjernen også når personen ikke er under påvirkning av alkohol. Alkoholisme kan altså medføre mer persisterende problemer med blant annet upresise og urytmiske bevegelser, balanse og nedsatt hastighet på utføring av enkelte bevegelser. Barn som er født med føtalt alkoholsyndrom kan også vise symptomer på dysfunksjon av lillehjernen. (1, 2, 4, 5)

LES OGSÅ: Hjernehinneblødning

Kilder

1) Gjerstad L, Helseth E, Rootwelt T (2010) Nevrologi og nevrokirurgi fra barn til voksen. Oslo: Vett og viten. 2) Dahl H.A, Rinvik E (2012). Menneskets funksjonelle anatomi. Oslo: Cappelen Damm AS 3) Jimsheleishvili S, Dididze M. Neuroanatomy, Cerebellum. [Updated 2020 Jul 31]. In: StatPearls [Internett]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538167/ 4) LHL, Hjerneslag 5) Luo J. (2015). Effects of Ethanol on the Cerebellum: Advances and Prospects. Cerebellum (London, England), 14(4), 383–385. https://doi.org/10.1007/s12311-015-0674-8

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer