Karpaltunnelsyndromet er også kjent som canalis carpi syndrom og på engelsk heter det carpal tunnel syndrome, CTS.
Hva er karpaltunnelsyndrom?
Karpaltunnelen ligger i håndleddet. Det er en trang passasje hvor en av håndens store nerver, som heter medianusnerven, passerer under et stramt leddbånd. Karpaltunnelsyndromet skyldes at den store nerven i hånden har vært utsatt for langvarig trykk.
LES OGSÅ: Nevropati
Hvor vanlig er tilstanden?
Tilstanden er hyppig. I henhold til nasjonale retningslinjer anslås det at omtrent 3% vil få sykdommen i løpet av livet. Karpaltunnelsyndrom er hyppigst hos kvinner og personer som har arbeid med statisk bruk av hendene. CTS rammer særlig pasienter i 50-75 års-alderen (2,6).

Årsaker
Trykket kan skyldes at vevet rundt nerven (medianusnerven) er hovent. Oftest finner en ikke årsaken til dette, men noen tilstander gir økt risiko:
- Graviditet
- Lavt stoffskifte
- Diabetes
- Overvekt
- Mye arbeid med hendene med mye vridning, bøying eller vibrasjon
- Revmatiske sykdommer som gir forandring av knoklene i håndleddet (Kan gi økt trykk), for eksempel i forbindelse med leddgikt.
- Skader som et brudd i underarmen eller skader i knoklene i selve håndroten kan også føre til økt trykk på nerven.

Tilstanden gir nummenhet og prikking

Derfor har noen blodårer «utenpå» huden
Hvilke symptomer gir karpaltunnelsyndrom?
Typisk er en følelse av nummenhet eller prikking at hånden særlig i tommel, pekefinger, langfinger og noen ganger halve ringfingeren. Det kan oppleves som iling, stikking eller brenning.
Plagene forverres typisk når du holdet statisk grep med bøyd håndledd. Eksempler er sykling, bilkjøring, holde bok og lignende.
I tillegg kan man oppleve smerter i hånden, igjen særlig i tommel, pekefinger, langfinger og noen ganger halve ringfingeren siden det er dette området medianusnerven forsyner.
Noen kan ha smerter i hele armen. Smertene er verst om natten, og de blir bedre hvis du rister på hånden.
Noen ganger kan nerven klemmes så hardt at noen av håndmusklene lammes. Da kan du bli klønete, særlig når du skal bruke tommelen. Pekefinger, langfinger og den delen av ringfingeren som vender mot langfingeren kan også bli svake og få nedsatt finmotorikk. For eksempel kan det bli vanskelig å kneppe skjorten.
Kan det være noe annet?
Noen andre sykdommer kan ha lignende symptomer som karpaltunelsyndromet. Slike sykdommer omfatter ofte nervesystemet der de mest vanlige sykdommer er :
- Prolaps i nakken
- Polynevropati (en sykdom som omfatter mange nerver ut i kroppen).
- I mer sjeldne tilfeller kan også infeksjon med bakterium Borrelia, revmatiske sykdommer og generelle muskelsmerter være noe man bør utelukke som bakenforliggende årsak for symptomene.
Når bør man oppsøke lege?
Ved tegn på karpaltunnelsyndrom bør du gå til lege. Hvis nerven blir liggende i klem for lenge, kan den skades for alltid.
Legen undersøker muskelkraft og hudfølelse i armen og hånden.

Leddbåndskader i fingrene

Oppdages ofte tilfeldig på bildeundersøkelser
Hvilken behandling hjelper?
Det er viktig å få behandling for karpaltunnelsyndrom så tidlig som mulig for å unngå varig skade. (4)
Ved beskjedne plager kan du bruke en skinne om natten (håndleddsortose) som skal holde håndleddet i rett stilling være nok til å bli kvitt plagene. Forskning viser at 7 av 10 personer opplever bedring når de bruker en skinne om natten. (4)
Hvis ortose ikke hjelper blir man som regel henvist videre til en kirurg.
Medisinene antiflogistika (betennelsesdempende medisiner) og steroidinjeksjon har blitt forsøkt, men begge har usikker effekt, og for steroidbehandling er det en viss fare for nerveskade.
Operasjon
Operasjonen går ut på å spalte det stramme leddbåndet i to, noe som vanligvis gjøres som dagskirurgisk inngrep. Det finnes to typer operasjoner:
- Kirurgen kan operere gjennom et snitt på omtrent fem centimeter ved håndleddet.
- Ved kikkhullskirurgi lager kirurgen et lite snitt og bruker et lite kamera. (4)
Etter operasjon må du unngå trykk og støt og store kraftanstrengelser med hånden de første 6-8 ukene, men normal bruk av hånden i daglige, lette aktiviteter anbefales. Du vil få veiledning i håndøvelser du skal gjøre.
Prognose
Det normale forløpet ved karpaltunnelsyndrom er varierende, men hos mange forverrer sykdommen seg snikende over flere år. Ifølge de nasjonale retningslinjer for karpaltunnelsyndrom gir kirurgisk behandling tydelig bedre resultater enn behandling med skinne, selv om det anses som rimelig å prøve skinnen dersom plagene er beskjedne (1).
Smertene forsvinner gjerne samme kveld som pasienten er operert, mens følelse og/eller muskelkraften kan ta lengre tid før kommer tilbake (6).
Det kan ta opptil 20 uker etter operasjonen til kraften er tilbake (1).
Det er mulig å få karpaltunnelsyndrom tilbake også etter gjennomgått operasjon. Dette kan skyldes for eksempel at arrvev har dannet seg, men kan også opptre ved kjent revmatisk sykdom og hos dialysepasienter (2).

Vondt i albuen – hva kan årsaken være?
