Hva er afasi?

Symptomer er vansker med tale og forståelse av språk. Vanligste årsak er hjerneslag. Rask behandling kan bedre prognosen.

SKADE I SPRÅKSENTRE I HJERNEN: Det blir vanskelig å prate og forstå. Foto: alphabe / Shutterstock / NTB
SKADE I SPRÅKSENTRE I HJERNEN: Det blir vanskelig å prate og forstå. Foto: alphabe / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Å ha afasi vil si at man har problemer med språk etter en hjerneskade, som oftest etter et hjerneslag. Afasi gjør det vanskelig å kommunisere, eller forstå andre mennesker, fordi et område i hjernen som behandler språket er skadet.

Hvem får afasi?

Den vanligste årsaken til afasi er hjerneslag. Et hjerneslag rammer ofte brått og uten forvarsel, og det er flest eldre det skjer med, selv om det også en sjelden gang kan skje med middelaldrende og yngre mennesker.

Andre og mindre vanlige årsaker kan være hodeskader, hjernesvulst, alvorlig infeksjon og demens. (5)

Symptomer på afasi

Dette er symptomer:

  • Vansker med å snakke og finne riktig ord og bokstaver
  • Vansker med å tolke og forstå hva andre sier
  • Vansker med å forstå hva du leser
  • Vansker med å lese høyt
  • Vansker med å stave og formulere meninger når man skriver
    (1)

Å ikke kunne kommunisere med andre gir et betydelig sosialt handikap.

LES OGSÅ: Flere symptomer på hjerneslag

Ulike typer afasi

Det er flere typer afasi, som blir diagnostisert ut fra hvilket område i hjernen er skadet. To vanlige typer:

Borca's afasi: Også kalt ekspressiv afasi. Borca er et språkområde i fremre delen a hjernen. Ved skade her vil man fortsatt forstå hva andre sier, men det er vanskelig å snakke og talen er ofte treg og støtvis. Noen kan snakke i «telegramform». Språkforståelsen er god, og mange klarer fint å lese, men å skrive er vanskelig.

Wernicke´s afasi: Også kalt impressiv afasi. Wernices område er den bakre språkområdet i hjernen. Ved skade i dette området kan man snakke i lange, komplekse setninger, selve talen er god, men innholdet i talen er vanskelig for andre å forstå. Ordene og språklyden blandes sammen. Ved denne skaden har man også vansker med å forstå hva andre sier, fordi man ikke forstår innholdet i ordene man hører. Å lese blir også vanskelig.

Mange som gjennomgår hjerneslag vil ofte få skader både i Borca og Wernices område.

Hva hjelper?

Ved et hjerneslag er det viktig å få rask medisinsk hjelp, da dette kan redusere omfanget av skaden i hjernen, men afasi blir for mange langvarig, noe man må leve med i en eller annen grad resten av livet.

Etter den akutte fasen kan rehabilitering ha god effekt, og de neste ukene og månedene kan det skje bedring, og noen får etter hvert bedret språk og språkforståelse. Mange pasienter med afasi vil kunne ha nytte av behandling hos logoped.

Kilder:

1) 1177 Vårdguiden: Afasi 2) SML: Afasi 3) Mayoclinic.org: Aphasia 4) Afasiforbundet Sverige: Olika typer av afasi 5) Hopkinsmedicine.org: Aphasia

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer