Hjernedød

Når noen blir hjernedød, har man en veldig rar situasjon; det holdes liv i en kropp som ellers ville vært død.

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hva er hjernedød?Hvis et menneske er dødt, men kroppen holdes kunstig i live, sier man at personen er hjernedød. Hjernen er død og mennesket kan ikke tenke eller føle. All aktivitet og alt blodomløp i hjernen har stanset. Den hjernedøde puster ikke selv, men hjertet slår. Den døde er tilkoblet en pustemaskin. Kroppen får næring gjennom en slange som går rett inn i en blodåre.

Det er en veldig rar situasjon når noen er hjernedød. Legene holder liv i en kropp som skulle vært død. Det ble slik fordi pustingen ble holdt kunstig i gang da personen døde.

Årsaker til hjernedødEn vanlig grunn til hjernedød er trafikkulykker. Noen kommer til ulykkesstedet og hjelper den skadde med å puste, men egentlig er det for sent. Noen blir også hjernedøde ved farlige og vanskelige operasjoner. Hjernen dør, men en pustemaskin holder pusten i gang.

Tegn på hjernedødFør legene fastslår at noen er hjernedøde, må de sjekke refleksene. Er det reflekser, så lever noe av hjernen og personen er ikke død. Legen kan for eksempel helle kaldt vann i ørene på personen og se om øynene beveger seg. På et levende menneske vil de gjøre det. De sjekker også at den døde ikke puster selv. Deretter måles aktiviteten i hjernen med en prøve som kalles EEG. Til slutt sprøytes kontrastvæske inn i blodårene. Deretter fotograferes hodet med røntgen for å se om det går blod opp i hjernen. Kontrastvæsken gjør at blodet blir synlig på røntgen.

En hjernedød har ingen reflekser, puster ikke selv, har ingen hjerneaktivitet og blodet går ikke opp til hjernen. Blodårene i hjernen er ødelagte.

Hva skjer med en hjernedød?Hvis en person er hjernedød, slås pustemaskinen av. Da dør resten av kroppen.

Hvis den hjernedødes indre organer er friske, vil legene spørre familien om de tillater at det tas organer fra den døde, til transplantasjon. Transplantasjon vil si at man opererer ut organer fra en kropp og inn i en annen.

Det er ikke så lett å svare på et slikt spørsmål, midt oppe i sorgen over å ha mistet den som nettopp er død. Kanskje er det enklest å tenke seg hva den døde selv ville ment om saken. Hvis de pårørende sier ja til transplantasjon, venter legene med å slå av respiratoren til organene er operert ut.

Det er mange alvorlig syke mennesker som venter på organer som kan redde livet deres. De har personsøker på seg. Når noen er hjernedøde og det er gitt klarsignal for transplantasjon, går det som regel kort tid til transplantasjonen kan gjennomføres.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer