<b>DIAFRAGMA:</b> Når muskelen i mellomgulvet plutselig og hurtig trekker seg sammen, oppstår hikke. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
DIAFRAGMA: Når muskelen i mellomgulvet plutselig og hurtig trekker seg sammen, oppstår hikke. Foto: NTB Scanpix/ShutterstockVis mer

Hikke

Hikke er et normalfenomen som de fleste mennesker opplever av ulike årsaker. Men noen ganger kan hikken bli langvarig og plagsom.

Hikke, eller singultus fra det latinske singult som betyr et gisp eller et hulk, er en normal og vanligvis kortvarig tilstand nesten alle mennesker opplever i livet.

Hikke kan, i veldig sjeldne tilfeller, bli langvarige og føre til plager.

LES OGSÅ: Halsbrann - dette hjelper

Hjelper kjerringråd mot hikke?
Hva som stopper hikke, er gjenstand for stor spekulasjon. Men noen god forskning kan ikke fremlegges for noen av kjerringrådene. Normal og kortvarig hikke går som regel over av seg selv. En misforståelse kan da være at akkurat det man gjorde før hikken forsvant, var det som hjalp.

Hva skjer i kroppen ved hikke

Når man hikker skjer det fordi mellomgulvet (diafragma), en kuppelformet muskelplate som skiller bukhulen fra brysthulen, ufrivillig trekker seg sammen. Mellomgulvet har en viktig rolle i pustekontroll, og hver gang denne muskelen trekker seg sammen etterfølges dette av at stemmebåndene lukker seg brått og man får så den karakteristiske hikke lyden.

Hikke kan skyldes store måltider, alkohol, brus eller andre drikker med kullsyre, og også plutselig opphisselse eller overraskelse. I noen tilfeller skyldes hikke en underliggende medisinsk sykdom. I de fleste tilfeller går hikke over av seg selv i løpet av noen få minutter, men av og til kan hikke holde på lenge og føre til vekttap og utmattelse.

LES OGSÅ: Behandling av sure oppstøt

DERFOR HIKKER DU: Mellomgulvet (diafragma), en kuppelformet muskelplate som skiller bukhulen fra brysthulen, trekker seg ufrivillig og hurtig sammen ved hikking. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
DERFOR HIKKER DU: Mellomgulvet (diafragma), en kuppelformet muskelplate som skiller bukhulen fra brysthulen, trekker seg ufrivillig og hurtig sammen ved hikking. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Årsaker i øre, nese og hals

Langvarig hikke kan skyldes nerveirritasjon enten til vagus nerven eller melomgulvsnerven (nervus phrenicus). Dette kan skyldes flere ting, blant annet:

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Årsaker i nervesystemet

Det kan også skyldes problemer i sentralnervesystemet som

Andre årsaker:

I tillegg kan metabolske sykdommer eller tilstander føre til langvarig hikke:

 • Alkoholisme
 • Anestesi
 • Barbiturater
 • Diabetes
 • Ubalanse i elektrolytter
 • Nyresykdom
 • Steroider
 • Avslappende medisiner

Langvarig hikke

Flere menn enn kvinner er utsatt for langvarig hikke. I tillegg er det en øket risiko hvis man opplever mye angst, stress, eller andre opphisselser.
Kirurgi kan også føre til langvarig hikke, og dette er vanligvis relatert til en bieffekt av anestesimidler.

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.
Brynjulf Barexstein

Brynjulf Barexstein

ALLMENNLEGE

Send inn spørsmål

Når bør man oppsøke lege?

Hikke er et symptom i seg selv, og hvis hikke varer lenger enn 48 timer eller er så kraftig at man ikke får sove, spise eller puste, skal man gå til lege.

Behandling av langvarig hikke

Behandling er vanligvis ikke nødvendig, men hvis man har langvarig hikke er det visse medisiner som kan hjelpe og i helt spesielle tilfeller kan man foreta en injisering inn i mellomgulvsnerven for å stoppe hikke eller implantere et elektrisk apparat som kan gi små støt til vagus nerven og stoppe hikke.

LES OGSÅ HOS KK.NO: Derfor får du hikke

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

 • Ingen krav til program eller app
 • 100% anonymitet
 • Ingen ventetid
 • Betal med Vipps
Leger på vakt
Birgitte Lund Saltvik
Ledig nå
Simen Brynildsen
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-

Kilder: Uptodate, SML juni 2017