Cerebral parese

Cerebral parese er en fellesbetegnelse for mange forskjellige skader som hjernen kan få før den er ferdig utviklet.

TRENING: Gutt med carebral parese trener bevegelighet. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock.
TRENING: Gutt med carebral parese trener bevegelighet. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock. Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Cerebral betyr noe som har med hjernen å gjøre. Parese betyr lammelse. Cerebral Parese forkortes ofte til CP.

Hva er cerebral parese?

Cerebral parese er ikke navnet på bare en sykdom. Det er en fellesbetegnelse for mange forskjellige skader som hjernen kan få før den er ferdig utviklet. Det er skader som fører til at bevegelsene i armer, bein og resten av kroppen blir forstyrret. Årsaken til skaden er forskjellig fra barn til barn. Cerebral betyr noe som har med hjernen å gjøre. Parese betyr lammelse.

Årsaker til cerebral parese

Skaden som fører til cerebral parese kan oppstå mens barnet ligger i magen til moren, under fødselen eller i løpet av de første 3 årene barnet lever.

  • Hvis moren blir smittet med en spesiell sykdom mens hun er gravid, for eksempel toksoplasmose eller røde hunder, kan barnet få cerebral parese. Hvis morkaken fungerer dårlig under svangerskapet slik at fosteret får for lite blod, kan det føre til hjerneskade og cerebral parese.
  • Morkaken er en stor klump med masse blodårer. Den ligger inne i livmoren sammen med fosteret. Blodet med alle stoffene som fosteret trenger, kommer fra moren til morkaken, og går så gjennom navlestrengen som er forbindelsen mellom morkaken (moren) og fosteret.
  • Hvis barnet blir født flere uker før det skal, er det ikke helt klart til å møte verden. Da kan det lettere få skader og sykdommer enn barn som blir født når de skal. Noen barn som blir født for tidlig får for lite oksygen under fødselen. Det kan føre til hjerneskade og cerebral parese.
  • Hjernen vår er ikke helt ferdig utviklet når vi blir født. Det er den egentlig ikke før etter noen år. En uferdig hjerne tar lettere skade enn en ferdig hjerne. Derfor får enkelte små barn cerebral parese etter sykdommer som hjernehinnebetennelse og hjernebetennelse, eller etter en hodeskade. Den uferdige hjernen tåler ikke påkjenningen.

Tegn på cerebral parese

En person med cerebral parese har rare og uvanlige bevegelser. Mange er lamme eller svake i deler av kroppen. Musklene er anspente og stive (spastiske), også når personen sover. Ofte er albuene og hendene bøyd og holdes tett inntil kroppen. Ansiktet gjør grimaser, og det rykker i armer og bein uten at den syke kan kontrollere det.

image: Epilepsi - symptomer og behandling

Epilepsi - symptomer og behandling

Store forskjeller

Men det er stor forskjell på barn med cerebral parese. Noen er bare litt klønete når de springer, eller kanskje de har vanskeligheter med å gjøre små, nøyaktige bevegelser. Andre har så store lammelser eller så store rykninger i kroppen at de må sitte i rullestol. Noen med celebral parese har også epilepsi. Noen er psykisk utviklingshemmet. Men de fleste med cerebral parese har normal intelligens og normal psykisk utvikling.

Behandling

Mennesker med cerebral parese kan ikke bli friske. Hjernen er skadet for alltid. Men de kan trene og tøye og øve seg på å gjøre vanskelige bevegelser. De som har epilepsi i tillegg må ha medisiner.

Litteratur

Finn Carling er en kjent norsk forfatter som har skrevet over 40 bøker. Han har cerebral parese, og i en av sine fineste bøker har han skrevet om sin barndom, om hvordan det var å vokse opp uten å kunne løpe omkring og leke som andre barn. Boka heter «I et rom i et hus i en have» og kom ut i 1976.

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Mirza Jusufovic

NEVROLOGI

Få svar innen 3 dager for 399,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

Legene har svart på spørsmål om Cerebral Parese:

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Mirza Jusufovic NEVROLOGI
Få svar innen 3 dager for 399,-

Kilder:

Revisjon 29.10.2018 av Alf Kristoffer Ødegaard, lege.
Opprinnelig skrevet av Cecilie ARentz-Hansen, lege. Artikkelen er hentet fra boka "Kan røde hunder få ørebetennelse?" - en bok om sykdom og helse for barn og unge. (Samme forfatter)