5 årsaker til at du husker dårligere

Redusert hukommelse kan være tegn på sykdom, men noen ganger kan det også være en normal reaksjon fra kroppen.

REDUSERT HUKOMMELSE: Det er mange ting som kan påvirke hukommelsesprosessen. Foto: fizkes / Shutterstock / NTB
REDUSERT HUKOMMELSE: Det er mange ting som kan påvirke hukommelsesprosessen. Foto: fizkes / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Det er mange årsaker som medvirke til at du husker dårligere. Blant annet finnes det flere ulike sykdommer som påvirker hukommelsen, der kanskje den mest kjente er demens. Men noen ganger kan grunnen til at du husker dårligere være en reaksjon fra kroppen på at noe er i ubalanse, uten at det er en underliggende sykdom.

Søvnproblemer

De fleste av oss har kjent på følelsen som oppstår etter en eller flere netter med dårlig søvn. Kroppen og musklene kan føles tunge, noen ganger nesten litt såre. Øynene kan klø eller nærmest svi. Og hodet henger ikke med. Det er vanskelig å konsentrere seg, følge med på det som blir sagt, og det å lære seg en nye ferdighet med lite søvn kan bli særdeles utfordrende.

Mangel på søvn er en velkjent årsak til redusert hukommelse. Men ofte tenker vi kanskje ikke over hvor viktig søvnen faktisk er for hjernen vår, og vi kan bli frustrert eller redd når vi opplever av hukommelsen ikke fungerer slik vi er vant til, selv om det kan være en så naturlig forklaring som at vi rett og slett har sovet for lite.

Hjernen vår jobber hardt hele døgnet, og den tar heldigvis aldri helt pause, ikke engang på natten. Men vi vet at søvn er viktig for at hjernen vår skal fungere optimalt, og man tror at søvn gir hjernen en velfortjent hvil. Hvis man da har problemer med søvn, enten i form av at man ikke får sove, sover for lite, eller har dårlig kvalitet på søvnen, så sier det seg selv at dette vil gå utover kroppen, og da særlig hjernen, og hukommelsen kan bli rammet. (1, 2)

LES MER OM: Søvnfaser og normal søvn

Stress

Hjernen vår et fantastisk organ som jobber og prosesserer ting hele døgnet. Da sier det seg selv at situasjoner eller utfordringer som medfører stress og tar mye oppmerksomheten vil kunne påvirke hjernen og hukommelsen. I stressende situasjoner går kroppen inn i en slags beredskap, og særlig langvarig stress er kjent for å kunne påvirke hukommelsen negativt.

Som de fleste av oss har erfart på et tidspunkt i livet er stress ofte negativt og tar mye energi og krefter. Stress tar mye fokus og kan være utmattende. Selv når du er fysisk borte fra de stressende oppgavene, kan man oppleve at stresset fortsatt sitter i kroppen. Mange har kjent på dette, eksempelvis i form av at stress på jobben påvirker oss også når vi er hjemme, selv etter jobbdagen eller til og med i ferien. Tankene våre har en tendens til å vandre til stresset, vi bruker mye tid og energi på å tenke på den stressende situasjonen, og da er det ikke rart at hjernen har vanskeligheter med å fokusere på andre oppgaver, slik som å huske ting. Du kan lese mer om stress i denne artikkelen. (3, 4, 5)

STRESS: Stress kan påvirke kroppen på mange måter, inkludert hukommelsen. Foto: Ground Picture / Shutterstock / NTB
STRESS: Stress kan påvirke kroppen på mange måter, inkludert hukommelsen. Foto: Ground Picture / Shutterstock / NTB Vis mer

Medisiner

Det finnes flere medisiner som har redusert hukommelse som en potensiell bivirkning. Dette gjelder blant annet medisiner som benzodiazepiner, enkelte smertestillende og antidepressiver.

Hvis du lurer på om medisinen din kan ha påvirket hukommelsen, ta kontakt med legen. Legen har som regel skrevet ut medisinen for en god grunn, og det å slutte å ta medisinen på egen hånd kan være en dårlig idé. Fortell legen om problemene du opplever, så kan dere sammen se på om det er en mulighet at dette er en bivirkning fra medisinen. (2)

Alder

Slik som med mye annet i kroppen vil også hjernen og hukommelsen vår bli påvirket av økende alder. Hukommelsen kan bli svekket med økende alder, uten at dette betyr at man har utviklet demens. Det å glemme litt lettere enn tidligere, gjerne nylige ting som er blitt sagt eller gjort, hvor man har lagt noe, samt det å trenge lengre tid på å lære seg noe nytt er ikke nødvendigvis unormalt når man blir eldre.

REDUSERT HUKOMMELSE: Lett redusert hukommelse i forbindelse med økende alder er ikke nødvendigvis et tegn på demens. Foto: SpeedKingz / Shutterstock / NTB
REDUSERT HUKOMMELSE: Lett redusert hukommelse i forbindelse med økende alder er ikke nødvendigvis et tegn på demens. Foto: SpeedKingz / Shutterstock / NTB Vis mer

Slike endringer omtales ofte som en del av hjernens normale aldringsprosess, og medfører ofte lett redusert hukommelse. Men så er det vanskelige spørsmålet, hva er normal aldring og når begynner hukommelsestapet å bli symptomer på sykdom, slik som demens? (6, 7)

LES OGSÅ: Forskere: Dette kan du gjøre for å bremse demens

Endringer i hormoner

Endringer i hormoner kan påvirke hukommelsen. Hormonendringer kan oppstå i forbindelse med sykdom, men kan også være naturlig slik som blant annet i forbindelse med overgangsalderen.

Et av symptomene som kan oppstå i forbindelse med overgangsalderen er blant annet redusert hukommelse. I tillegg kan det også oppstå søvnproblemer, som i seg selv også kan være negativt for hukommelsen. (8)

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer