Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

«Time out» etter langvarig stress, angst og depresjon

Spørsmål

Hei. I 2 mnd tid nå har jeg slitt med leamus på venstre øyet. Jeg brydde meg ikke særlig i starten, men nå har det vært en stor byrde i hverdagen. Jeg får det mange ganger om dagen og spesielt om jeg er i brå bevegelse , blunker hardt tar meg på øyelokket osv. Ille når jeg har sovet - våkner og åpner øyenene, og fokuserer lenge på noe. Jeg jobber som og får det ekstremt mye på jobb. I siste dager når jeg slapper av kjenner jeg det mange steder på kroppen. Ikke samtidig men det hopper rundt. Helt klart øye som er værst. Jeg har vært hos lege hvor han tok nevrologiske tester. Alt fra reflekser , om jeg kunne ta meg på nesa med øynene lukket, stå på ett bein med øynene lukket osv osv. Bestod alle testene og han konkluderte med at jeg har hatt ett år med mye stress , angst, ett barn på 1 år hvor jeg har hatt mye bekymringer , slitet i forholdet og depresjon. Pluss at jeg har muskelknuter i nakke og rygg. Kjenner også at det prikker i nesetippen.. Jeg klarer ikke å slå meg til ro med hans svar... Jeg er såklart bekymret for ALS, MS osv.. Jeg blir rett og slett lei meg og deppa av disse plagene. Var også hos optiker idag hvor alt så fint ut. Tok rtg bildet av øyet, lufttrykk osv. jeg hadde litt skjev hornhinne på venstre øyet hvor jeg har leamus (hun la merke til den) og var litt langsynt og rådet meg til å begynne å bruke briller. Burde jeg undersøke dette grundigere ? Fastlegen har ikke mistanke om nevrologisk sykdom. Blodprøvene var fine foruten om d vitamin på 29. jeg tar nå d vitamin og magnesium. Men hjelper ikke. Trenger virkelig råd og hjelp mot veien videre. Hva tenker du? Det plager meg veldig dette her, og ønsker bare en normal hverdag uten leamus på øyet..

Kvinne 31
Svar

Hei, 

Takk for ditt spørsmål. Jeg må si først at leamus på øye er relativt vanlig og harmløst. Det kan være utrykk for stressrekasjoner. Jeg forstår at det er ubehagelig når du får det flere ganger om dagen. Det høres ut som det er mye på jobben og som du bør prøve begrense. 


I det siste kjenner du det mange steder på kroppen, ikke samtidig, men det hopper rundt. Vi ser slike plager også etter fysiske anstrengelser som f. eks. løpeturer, skigåing osv. Jeg er berolighet over at nevrologiske tester og reflekser var fine og jeg kan være enig med han eller henne at du trenger «time out» etter langvarig stress, angst og depresjon. 


Stress setter seg gjerne i musklene våre og du merker jo muskelknuter i nakke og rygg. Prikking i nesetippen kan være likeledes et tegn på dette. Jeg ville ikke bekymret meg for ALS eller MS, men har full forståelse du blir lei deg pga disse plagene (på toppen av det andre). Som sagt er det relativt vanlig og mange opplever slike plager i ny og ne, men vi tenker ikke at det er en mulighet for ALS, for det er en muskellammelse, ikke leamus på hele kroppen. Så det er først når det er slike plager i tillegg at du burde undersøke det grundigere. 


Det er dessverre vanlig med lavt vitamin D i Skandinavia. Jeg forstår at det plager deg, men mistenker kroppslige reaksjoner så du må prøve legge om arbeidsstilen, ikke jobbe på samme måte, hvile kroppen, unngå stress og behandle angst og depresjon. Først da vil disse andre kroppslige signaler avta. 


Vi vet at det kan være følgeplager fra angst for det er teoretisk umulig at ALS kommer så fort i så mange nerver samtidig (altså når man kjenner det i hele kroppen). Det er viktig med god søvn og unngå oppvåkninger. Forsøk å ikke legge så mye merke til slike dirringer og hos de aller fleste går det over. 


Det er ved muskellammelse at du selvsagt skal søke legehjelp. Jeg er enig med fastlegen at det ikke dreier seg om en slik sykdom og du bør slå deg til ro med det. Fysioterapeuter er muskeleksperter og kan hjelpe mange pasienter som deg med avspenning og pusteøvelser. Det er bra at du ikke har noe muskelsvekkelser så det er ingen grunn til å henvise deg til en nevrolog. Dessuten er prikking i huden ingen ALS plage. Jeg håper at dette var avklarende, lykke til og god bedring!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-