Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Sykdomsangst

Spørsmål

Hei. 17.mai i år begynte jeg å kjenne muskelrykninger / leamus i legger og armer. Dette spredde seg til hals,mage,rumpe,ja egentlig over alt.
Jeg ble sendt til nevrolog som tok en klinisk sjekk og alt var fint, livlige reflekser men like på begge sider. Ingen muskelsvinn, svakheter noen plass,heller ingen nedsatt følelse. Men ville det skulle bli tatt EMG og nevrografi. Det var ingen utslag på prøvene,og MR av hodet var helt fint,alle blodprøver fine,og ingen mangler. Kom frem til til at dette bare var stressrelatert, og at det kom til å gi seg innen kort tid. Det er nå 3mnd siden, og rykningene bevegelsene i musklene er verre enn noen gang. Noen ganger rykker det og banker/beveger seg på samme plass gjerne opp til en uke og så forsvinne igjen. Nå har jeg hatt rykninger i venstre øye i 6 uker og begynner snart og bli sprø. Merker også at rykningene er for det meste i venstre side. Det er også tatt borrelia prøve som var negativ. Den ble tatt i forbindelse med ett stikk som ble veldig stort og hovent. Fikk antibiotika.gikk da bort,men to dager etter kom ett nytt lignende stikk tilbake uten at jeg var bittbav flått. Fant aldrig ut hva det kom av. Crp var fin hele tiden. Nå inni mellom får jeg støt lignende stikk i kroppen,armer hode og hals.
Kan de ha oversett noen sykdommer?
Å kan man stole på en EMG / nevrografi? Selv etter 3mnd? Kan ting forandre seg?
Ingen svakheter eller muskelsvinn. Men rykker ofte i muskler,legen kalte dette myokloner.
Burde jeg gått å få en sjekk til? Er utrolig redd for ALS,MS og alle de skumle nevrologiske sykdommene der er. Er generelt i god form og føler meg fin.

Svar

Hei,
ALS er en svært alvorlig lidelse, og dersom man rammes av den vil man bli nokså raskt alvorlig syk med muskellammelser og alle pasienter blir innlagt. Det du har er overhodet ikke noe som er tegn på ALS, men mer sykdomsangst. Hvis du føler at du ikke klarer å kontrollere denne sykdomsangsten bør du søke hjelp hos en psykolog. Muskelrykninger er helt ufarlig og mange plages av det. Ikke grunn å bekymre seg for andre sykdommer.Oftest skyldes det stressende rekasjoner. ALS angriper kun motoriske nerver slik at man aldri får nedsatt følelse ved denne sykdommen. Det kan ta tid før dette går over så det er viktig å ha litt tålmodighet. Du er utredet ferdig, og EMG/nevrografi er undersøkelser vi "stoler på". Lykke til!