Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Stadig ALS-frykt og helseangst

Spørsmål

Hei Mirza. Min kone har skrevet til deg flere ganger. Sist svar var dette. Denne gangen er det jeg (hennes mann) som skriver.

Min egen far døde av ALS, men jeg vet at den sykdommen starter så forskjellig. Min kone har sikkert spurt deg om en del rundt symptomer osv. Hun har hatt helseangst i perioder siden 2015, men det ble verre i 2019 etter at vi mistet et barn. Og vært redd for ALS siden juli 2019.

Hun fødte for 12 uker siden og etter dette ble angsten verre. Hun skal i angst behandling neste uke. Etter en stressende periode med mye helseangst fikk hun leamus over store deler av kroppen i juli 2019. Ho har de ennå.

Vært hos legen flere ganger, tok nevrologisk sjekk som inkluderte sjekk av reflekser, balanse, bevegelse styrke osv. Ingen avvik. Det er vondt å se at hun har det sånn og er så redd for å dø av denne sykdommen.

Jeg prøver fortelle henne at det er angsten som gir disse symptomene, ikke ALS. Og at varigheten/rekkefølgen på symptomene ikke stemmer overens med ALS. Som du så har ho målt at ene beinet er ca 0,5 cm mindre og også hatt mye spredt leamus i dette beinet og andre steder i kroppen.

Leamus kommer når ho skal slappe av, ikke i aktivitet. Jeg vil så gjerne berolige henne. Og har noen helt konkrete spørsmål:

1. Vet at det ikke finnes garantier for noe innen sykdom. Men HVIS Als starter med leamus: går det da raskt før andre svekkelser inntreffer? Første leamus kjente hun i juli 2019.

2. Muskelsvinn før store problemer med å bruke muskelen: er det i hele tatt mulig? Når muskelen forsvinner, ville ho ikke kjent det tydelig i form av dårlig bevegelse? Har muskelsvinn mange cm i avvik og inntreffer det raskt?

3. Syns du hennes historikk ligner tydelig på angst? Eller på ALS?

4. Er det ofte dere nevrologer ser leamus som er er resultat av mye angst?

Kvinne 32
Svar

Hei,

Takk for ditt brev. Jeg forstår at dere er bekymret for ALS, og dere lurer på om hun kan ha det. Den sikreste måten å stadfeste det er ved en undersøkelse og EMG.

Vi kan ikke bygge slik diagnose på symptomer på helseangst, da er det psykolog og psykiater som må behandle disse. Som jeg skrev tidligere er ikke leamus per se tegn på ALS, ved vedvarende plager er det snakk om godartet leamus.

Det høres ut som dere må søke hjelp hos psykiater siden hun har irasjonell redsel for å dø av denne sykdommen. Riktig at det ikke er noen garantier for noe innen medisin.

ALS viser seg innen uker. Man blir svak i muskel og lammet. Med så langvarige plage er det svært lite sannsynlig at hun har ALS. Muskelsvinn kommer sist.

Hennes historikk ligner tydelig på angst.

Lykke til!