Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Spørsmål om ALS

Spørsmål

Hei igjen Mirza. Takk for ditt forrige svar. Jeg vet jeg har sterk helseangst og har innbilt meg mange sykdommer før. Men dette er så mye mer virkelig på grunn av leamus som er et så fysisk symptom. Vi (jeg og min mann) har noen oppfølgerspørsmål. Hos meg startet jo alvorlig helseangst i 2015, men leamusen startet i august ifjor. Overalt på kroppen, men mest beina, øyne. Kanskje mer langs det ene beinet enn i det andre og da ble jeg veldig angstpreget. Da begynte jeg å måle beina i frykt for å ha muskelsvinn. Jeg tok bilder daglig av beina og syns at jeg så stor forskjell. Men det ser ikke min familie. Kanskje har de jo litt ulik form, men de sier at det ene er ikke tynt. Og som sagt viser målebåndet bare 0,4 cm forskjell. Og det har det gjort lenge. Er så redd og føles som jeg bare frykter at beina skal slutte å fungere...

Jeg har kontaktet psykolog og skal også starte i kognitiv terapi. Jeg har lest mye om ALS og pga dette har jeg blitt desto mer redd fordi den kan starte så ulikt. Men våre oppfølgerspørsmål er iallfall:

1. Så det du mente er at muskelsvinn viser seg IKKE før man har problemer med å bevege den muskelen?

2. Jeg vet du ikke kan se meg og undersøke meg, men basert på sin erfaring da: Du er sikker på at jeg ville hatt mer problemer nå hvis det var ALS når leamus startet i august ifjor?

3. Har du hørt om folk tidligere også som har så angst at de innbiller seg ting?

4. Hvis jeg hadde hatt muskelsvinn pga leamus; hadde muskelen da blitt raskt tynn eller går det sakte?

Kvinne 31
Svar

Hei,

Hos deg begynte alvorlig helseangst for fem år siden, mens leamus startet for ett år siden over hele kroppen, mest i bena og øyne. Kanskje mer langs det ene benet, så du har fulgt for muskelsvinn og tatt bilder daglig. Målebåndet viser 0,4 cm forskjell.

Hele poenget er om benet er svakere enn det andre, dvs. om du har en lammelse som er typisk tegn på ALS, ikke svinn per se. Muskelsvinn kommer etter lammelse og etter problemer med å bevege en muskel, det kommer ikke i en frisk muskel. Som regel utvikler seg en muskellammelse nokså raskt.

Du skal starte med kognitiv terapi som er bra. Man kan aldri være 100 % sikker på noe her i livet, men utfra det du skriver at du ikke er lam så er det meget tvilsomt at du har ALS basert på bare leamus. Jeg jobber ikke med angst så det kan du spørre din psykolog om. Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-