Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerter i lår, legg og betydelig ALS angst

Spørsmål

Siden slutten av januar har jeg opplevd ulike plager i høyre bein. Jeg opplever at når jeg belaster beinet over litt tid (for eksempel står og lager middag) stivner det til i leggen, knehasen og nedre del av hamstring, og det blir ubehagelig å legge vekt på beinet. Dette forverres etter fysisk aktivitet, for eksempel en løpetur.

Videre opplever jeg smerter som kommer og går i øvre del av utsiden av låret. Dette er sviende smerter som noen dager er nesten umerkelige og til stede bare noen få minutter, mens andre dager er smertene sterkere og til stede gjennom store deler av dagen.

Jeg har vært hos en osteopat som mener at smertene i låret kan ha sammenheng med en irritert hofteleddsbøyer. Men hverken behandling fra osteopaten, tøying, hvile eller aktivitet ser ut til å hjelpe.

Jeg har også lagt merke til at jeg blir veldig lett støl i høyre bein etter trening, mens venstre bein ikke blir støl. Særlig blir jeg støl i området av låret som er plaget med smerter. I tillegg opplever jeg en viss stivhet som kommer og går i hamstring på høyre bein og muskulatur på innsiden av høyre lår.

Jeg opplever ingen svakhet eller reduksjon av funksjon i beinet eller foten. Klarer fint å gå på tær/hæl, hinke osv. Jeg blir lett bekymret av symptomer som ikke har noen lettfattelig forklaring, og nå som jeg har opplevd muskelsmerter, stivhet og stølhet i et område av kroppen i fire måneder uten noen tegn til bedring så blir jeg bekymret for ALS.

Så mitt spørsmål er om symptomene jeg beskriver er typiske symptomer på ALS. Hva annet kan det eventuelt være som gir denne typen plager?

Mann 37
Svar

Hei,

Takk for ditt brev. Du har symptomer fra ben, opplever at det stivner i leggen og har noe ubehag for å legge kroppsvekt på benet. Dette er ingen ALS symptomer, jeg ville bestilt undersøkelse hos en fysioterapeut for det og fått behandling for det hos en fysioterapeut.

Smerter i lår kan komme fra muskler og sener og er ingen ALS symptomer (jeg mistenker symptomer fra disse strukturer hos deg), noen ganger kan det komme fra hofte eller korsryggen eller overflatisk nervetrykk i låret.

Det kan jo være irritert hofteleddsbøyer og det er bra at tøying, hvile eller aktivitet ser ut til å hjelpe. Smerter er ikke vanlig ved ALS. Man skal kun tenke på det dersom en pasient opplever muskelsvakhet eller reduksjon av funksjon i ben eller fot. Jeg synes ikke at dette symptomer som du beskriver typiske symptomer på ALS. Jeg ville begynt behandling hos fysioterapeut, god bedring og lykke til!