Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Redd for å ha ALS

Spørsmål

Hei igjen. Ser ikke noen annen utvei enn å spørre deg på nytt. Så jeg håper du orker et spørsmål til fra meg. Min historikk husker du nok, skrevet inn såpass mange ganger. Kjent helseangst siden 2015, men syns ikke det skal telle en stor rolle i dette. Er livredd for at alle bare sier det er angst hvis det faktisk ER ALS. Leamus over flere steder på kroppen siden juli 2019. Noen dager syns jeg nå faktisk at jeg kanskje har litt mindre leamus enn tidligere, men kan kjenne det daglig her og der, men varierende hvor mye. Går på dps for angst behandling og vært en del hos fastlege. Jeg har følt siden oktober 2020 at jeg begynte få muskelsvinn i ene beinet. At buksa er litt løsere der, beinet er iallfall 0,5 cm tynnere på det enn det andre, men ikke blitt noe større forskjell. Føler angst behandling hjelper noe, for har litt mindre dødsangst. Før var det konstant daglig. Nå er det ikke like ofte. Idag er en dårlig dag og jeg har merket at jeg idet siste kremter/hoster litt. Har også vært litt nesetett. Det har mange andre i familien min gjort også fordi de er sånn små forkjølet på denne tiden, men jeg er jo nå redd for at jeg har fått ALS som påvirker stemmen også. Du har tidligere skrevet til meg at muskelsvinn ikke kommer først, at sykdommen defineres med lammelse og at etter så lang tid med leamus ville jeg hatt lammelser. Men stemmer alt dette? Jeg føler kneet mitt er spissere og at beinet på den siden er generelt tynnere selv om det ikke viser så mye på målebåndet. Kan ikke als utvikle seg med muskelsvinn i et bein uten lammelse? Muskelsvinn i bein og at det så går til stemmen? Er det mulig? Uten en lammelse? Legen min sier det ikke starter sånn og jeg klarer tester, reflekser var normale osv. Men er det sant at als ikke kan starte sånn? Kan andre sykdommer gi muskelsvinn da?

Kvinne 32
Svar

Hei, 

Jeg forstår at dette krever mye tid fra deg og du greier ikke å kontrollere de påtrengende sykdomstankene tross pågående behandling mot helseangst. Men jeg håper inderlig at det vil bli bedre snart og at denne behandlingen vil ha god effekt på sikt. 

Jeg er enig at vi skal vurdere det objektivt og som må bygge på de opplysningene du gir, men også nevrologisk undersøkelse, ev. MR og EMG. På den andre siden har jeg også forståelse for din angst og vi vil prøve å gi deg de mest objektive svar som mulig selv om dette ikke er lett via Internett ettersom vurderingen baseres på flere ledd. 

Vi vet at angst gir mange slike tanker. 

Vi har drøftet at leamus flere steder på kroppen ikke trenger å være ALS, men kan f. eks. være benigne fasikulasjoner forsterket av angst. Medisinfaget er dessverre aldri 100 % sann og nøyaktig og det gjelder alle mennesker, men for mange vil det første tegn på ALS vises i hånden og armen ettersom man får problemer med enkle oppgaver som f. eks. å knytte en skjorte, skrive eller sette en nøkkel i en lås. I andre tilfeller kommer symptomene i det ene benet, man blir klønete når man går eller løper, eller man snubler plutselig. 

Så dette er start med svakhet i lokale muskler på et sted (altså ikke på flere steder i kroppen). Andre starter med kun tale- eller svelgproblemer (ikke problemer med muskler andre steder i kroppen). Så muskelsvakhet er en veldig viktig og tidlig innsettende symptom som ved minste mistanke må undersøkes. 

Du har hatt mye leamus i lengre tid nå og den varierer. Du har ikke klar muskelsvakhet så det er bra, men beskriver muskelsvinn og vi har også lav terskel for å undersøke dette. Svar på utredning med objektive funn kan bekrefte forhold raskt. Jeg har ikke sett det, ikke kjent på det aktuelle benet, men antar jo at du har fullgod kraft. Det fant din lege også. Jeg kan ikke si direkte at det å kremte eller hoste er symptom på ALS siden du er nesetett og det er da vanlig med slike plager. 

Muskelsvinn kommer når muskel mister nervekontakt som følge av ALS, den blir jo svak først som jeg skriver over og lammelse defineres som tap av kraft (ga flere eksempler oppe). Om du har det så må en nevrolog gjøre en full undersøkelse og vurdere behov for videre utredning. Hvordan ALS utvikler seg kan vi si på generell basis, men det er individuelle forskjeller. De detaljspørsmål som du stiller er vanskelig å svare på, jeg kan via denne kontaktflaten fortelle deg kun om typisk ALS-utvikling og jeg håper at du forstår det. Det finnes alltid atypiske tilfeller. Det er de svake musklene rammet av ALS som kan rykke (såkalte fasikulasjoner) og bli stive. Til slutt vil det oppstå muskelsvinn. Så vil jo sykdommen spre seg til andre deler av kroppen. Vi har som sagt lav terskel for å undersøke dette nøye hos en nevrolog. Jeg håper at dette var avklrt. Lykke til!