Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Plager i arm og skulder, samt muskelsvinn. Frykt for ALS

Spørsmål

Hei Mirza Jeg er en kvinne på 37 år som har blitt svært bekymret for at jeg kan være i ferd med å utvikle ALS. Det siste halve året har jeg fått tiltagende plager i hånd, arm og skulder.

Det hele startet for ca. 9 måneder siden, med stivhet og verkende smerte i langfinger og pekefinger i venstre hånd. Etter ca. to måneder opplevde jeg også stivhet og verkende smerte oppover i arm og skulder (ikke sterk smerte, men mer plagsomt/sliten følelse samt stivhet). Føler meg også noe svakere i hånden, og har spesielt vondt i lillefinger samt langs hele ulinaris nerven.

Det som virkelig skremmer meg nå er at det også er synlig artrofi i dette området (se vedlagte bilder). Har imidlertid ikke problemer med finmotorikken. Har vært hos lege med bekymringen min for ALS, men opplevde ikke å bli tatt på alvor. Hun sjekket imidlertid muskelstyrke i hånd og arm, og denne var normal. Hun henviste meg også til MR av nakken, angående smerter i skulder/arm.

Jeg har i tillegg vært hos fysioterapeut som påpekte at jeg har veldig stram muskulatur og behov for fysioterapi. Videre mente hun at jeg har hypermobile ledd.

Jeg har den siste måneden også oppdaget flere hvite linjer under huden, som ser ut som tynne blodårer/sener. Den siste uken har jeg også kjent tilsvarende symptomer i den andre hånden; med stiv og vondt ledd ved langfinger samt stivhet og verking oppå hånden.

Er livredd for at dette er ALS som nå også sprer seg til andre delen av kroppen. Kjenner av og til Leamus, spedt rundt omkring. Ellers ingen kjente sykdommer.

Mine spørsmål er:

  1. Synes du dette kan se ut som starten på ALS? Bør jeg utredes videre i forhold til det? 2. Kan synlig muskelsvinn komme før muskelsvakhet debuterer?
  2. Hva kan endringene skyldes, hvis det ikke skulle tale for ALS? Jeg tenker spesielt på synlig atrofi i hånden.
  3. Er det vanlig med stivhet/verkende smerter ved ALS, eller pleier det å debutere på andre måter?

Hilsen meget bekymret kvinne

Kvinne 37
Svar

Hei,

Jeg synes ikke dette kan se ut som starten på ALS pga mye smerter. Du bør utredes ved minste mistanke.

Muskelsvinn kommer etter at muskelsvakhet debuterer. Atrofi i hånden kan skyldes feil i signaloverføring som må måles. Det er ikke vanlig med stivhet, verkende smerter ved ALS, pleier å debutere med lammelse for eksempel som dropfot.

Det er bra at kraft ikke er svekket, og ikke økte reflekser, men vi må finne årsak. Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-