Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Nummenhet og prikking. Har jeg ALS?

Spørsmål

Hei. Jeg har et spørsmål til nevrolog. Jeg startet å ha nummenhet, prikkinger og muskelrykninger rundt omkring i kroppen i januar. Før det hadde jeg hatt noen få stressende måneder. Nummenhet hadde jeg i bein og armer, ansiktet og i bakhode. Prikkinger mest i bein, armer og ansiktet. Muskelrykninger hadde jeg i beina. Jeg gikk til nevrolog for a vanlig nevrologisk undersøkelse, og funnene var helt normale. Jeg fikk henvisning til MR av hodet og den var også normal. Jeg har fortsatt mye prikkinger og nummenhet og leamus. I forrige natt våknet jeg av, etter min mening, muskelrykninger i tungen. Jeg har foreløpig ikke merket muskelsvakhet eller lammelser i kroppen. Jeg trener ikke, har tre barn. Jeg er redd for ALS. Føler (eller innbiller meg) at beina føles stive og svake etter muskelrykninger. Er det mulig at jeg har ALS basert på mine symptomer? Takk, Kvinne 41 år

Kvinne 41
Svar

Hei, og takk for din henvendelse!

Du forteller om symptomer i form a nummenhet og prikking i huden, noe vi kaller for parestesier på fagspråket. Muskelrykninger og leamus går under benevnelsen fascikulasjoner. Disse symptomene er ikke uvanlige, og oppleves hos alle fra tid til annen. Imilertid kan de i noen tilfeller skyldes mer alvorlig sykdom som nevrologisk sykdom, vitaminmangel, infeksjon, psykisk sykdom eller annen kronisk sykdom.  


I og med at du er utredet med både MR og hos nevrolog, vil jeg si at sannsynligheten for at dette skyldes alvorlig sykdom hos deg er meget lav. Du har sikkert blitt fortalt av flere leger at dine symptomer ikke skyldes noe farlig, og da ville jeg stolt på dette.

Du spør konkret om disse symptomene kan være relatert til ALS (amyotrofisk lateralsklerose). Dette er en meget sjeldent sykdom som kun rammer ca 2/100.000 per år. Symptomer er blant annet gradvis muskelsvakhet over tid. For å stille en slik diagnose kreves en del kriterier. Det er da snakk om økende parestesier, muskelsvakhet, funn av nevrogen skade på EMG (elektromyografi) for å nevne noen. Sannsynligheten for en slik diagnose er minimal, men det går an å be din fastlege henvise deg til EMG (elektromyografi) og nevrografi for å utrede dette. Slike undersøkelser blir utført av nevrolog. Det som er veldig viktig, og som jeg synes du burde lage en avtale med din fastlege om, er at hvis disse undersøkelse er normale så kan du slå deg helt til ro med at dette ikke er ALS. 


Jeg håper dette var til hjelp!Vennlig hilsen

Harald M. Dobloug

Lege