Nummen og svak

Spørsmål

Jeg er en mann på 60 år som har hatt bra helse, men som nå vil være best mulig forberedt til en avtale med fastlegen om en uke:
Symptomene som bekymrer meg medfører ingen smerter eller feber, bortsett fra at venstre skulder/arm har vært litt øm et års tid.
- Fingrene på venstrehånden er numne, noe som særlig har tatt til nå i april måned. Noe nummenhet i fingrene har jeg hatt i kalt vær, men men ikke så mye og så konstant som jeg nå har det i venstre hand.
- I to uker har jeg opplevd at bena, særlig det venstre, svikter så mye at jeg er ekstra forsiktig for ikke å falle. Nummenhet i beina er en helt ny og uvant opplevelse for meg, som i alle år har gått mye på tur i fjell og mark, både med og uten hagle og fiskestang.
- Jeg har vært litt svimmel, men ikke verre enn at jeg er i full jobb.
- Det ble tatt rutinemessig blodprøver ved en helsesjekk så sent som i mars, uten andre funn enn litt lave D-vitaminverdier.
Når jeg googler disse symptomene dukker blant annet ALS og borreliose opp som muligheter. Jeg har tre spørsmål:
-Hvordan kan en bekrefte eller avkrefte disse mulighetene, og ser dette ut som sannsynlige muligheter ut fra det jeg har oppgitt?
- Hva bør jeg observere ekstra nøye før legetimen, slik at jeg kan beskrive mine syptomer best mulig?

Svar

Hei,
Takk for din henvendelse. For meg høres det ikke som ALS, det kan du glemme, det gir aldri nummenhet. Slitasje og prolaps i nakken må helt klart utelukkes, da slike prosesser kan påvirke nervevev og gi nummenhet og kraftsvikt. Dessuten bør du gjøre en MR av hodet for å utelukke små slag. Dette er de vanligste sykdommer som kan gi dette. Du skriver noe om borreliose, der er en viss rekkefølge: flåttbitt, utslett så nevrologiske plager senere, jeg vet ikke om dette er aktuelt for deg? Lykke til!