Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Nevrologiske symptomer

Spørsmål

Kjære Dr. Brynjulf Barexstein. Jeg velger å rette spørsmålet mitt til deg da jeg synes du gir mange utrolige gode og oppklarende svar her inne. Jeg er en kvinne på 33 år som i ca.3 måneder nå har hatt noen helt spesielle og merkelige følelser i tærne og under føttene. Det begynte med strømninger/kriblinger i venstre fot, for deretter i tillegg å føles ut som om jeg har et stramt bånd rundt noen av tærne. Det føles også ut som om jeg trår på noe mykt/klumpete når jeg går. Dette gjelder mest den venstre foten, men jeg kjenner også noe lignende i den andre foten en gang i blandt. Disse symptomene kjenner jeg altså bare når jeg tråkker ned på føttene, aldri ellers. Jeg har også problemer med å sprike med tærne på den venstre foten, de føles liksom som om de /henger seg opp/.Jeg har tatt både MR og spinalpunksjon som ikke viste noe galt. Men jeg har også tatt EEG som viste epileptisk aktivitet / forandringer. Jeg venter på videre utredning på Rikshospitalet for dette. Jeg har tidligere hatt lav hb og lavt jernlager etter barnefødsel, men alle blodprøver viste tilfredstillende resultater nå. Mitt spørsmål er da om disse merkelige følelsene i føttene kan ha noe med det EEG svaret viste, eller bør jeg få undersøkt føttene i tillegg? Og en siste ting som er utrolig viktig for meg: Jeg har fått veldig mange forferdelige tanker i det siste om at dette kan være sykdommen ALS, etter å tilfeldigvis ha kommet over en artikkel om det. Synes du jeg har grunn for å engste meg for det ? Dette sliter veldig på meg for tiden ! På forhånd takk.

Kvinne, 33 år

Svar

Hei, og takk for hyggelig tilbakemelding, det setter jeg pris på !
Og beklager at svaret ble ørlite granne forsinket.

Du er altså en forøvrig frisk kvinne på 33 år, som de siste 3 mnd har hatt noen symptomer fra føttene som du kun kjenner når du går, og forøvrig ingen andre symptomer eller tegn til sykdom.
Dette er du nå under utredning for, og såvidt jeg forstår har man ikke stilt noen diagnose på disse plagene dine ennå. Men du har fått foretatt MR-undersøkelse (av hjernen?) og spinalpunksjon, og begge deler var heldigvis uten noen tegn til sykdom. Du forteller også at man ikke har funnet noe galt på blodprøvene som er tatt. Jeg skulle gjerne ha visst hvilke blodprøver som var tatt, for å kunne si noe om der var andre du burde ha tatt, men slik er det nå engang ikke her pr internett.
Dine symptomer er forenlig med det som heter polynevropati.
Når jeg skriver at "symptomene er forenlig med", så betyr det IKKE at jeg stiller denne diagnosen på deg, men det betyr at dette er det første jeg hadde tenkt på ut fra din beskrivelse av symptomer.
Polynevropati er et samlebegrep for tilstander / sykdommer i de perifere nervene som går ut i armer og bein (i motsetning til det sentralnervøse system, som er hjernen og ryggmargen)
Polynevropati kan man få av en lang rekke årsaker, f.eks. B12-mangel, diabetes m.v., og det er dette som bør utredes vha blodprøver. Og det kan det jo være at din lege har gjort allerede.
Hvorvidt det er en slik polynevropati i det hele tatt, vil en nevrologisk undersøkelse + en evt spesialundersøkelse som heter nevrografi, kunne avgjøre. Følgelig mener jeg at det er viktig at din fastlege foretar en nevrologisk undersøkelse, og at du også bør henvises til en nevrolog for en grundig undersøkelse. Men det er kanskje det du venter på time til ? (Jfr at du sier at du venter på videre utredning på Rikshospitalet)

Du sier at man har funnet epileptisk aktivitet / forandringer på EEG, og du kommer i den forbindelse med et klokt og viktig spørsmål kan symptomene fra beina dine ha noe med dette funnet på EEG å gjøre ?
Det er vel dette du skal utredes for, tenker jeg, men min første tanke er at det virker lite sannsynlig at der er noen direkte sammenheng.
Dine symptomer fra føttene er iallefall med sikkerhet IKKE symptomer på epilepsi av noen som helst type.
Følgelig er det viktig at man utreder årsaken til symptomene ifra beina dine, slik jeg har beskrevet ovenfor.
Men uansett er det alltid viktig å se pasienten og resultater av undersøkelser i et helhetlig perspektiv, for det meste i kroppen henger i sammen på en eller annen måte, for å si det på en litt upresis måte.
Litt mer konkret er det jeg mener at man kan ikke utrede dine antatt nevrologiske symptomer fra beina, uten å ha med EEG-funnet i vurderingen, mhp en eller annen indirekte sammenheng (som iallefall ikke jeg kan se her).

Du sier at du har fått noen forferdelige tanker om ALS etter å ha lest en artikkel om dette. Da skjønner jeg umiddelbart at du antagelig har det aldeles forferdelig nå. For å si det mildt.
Du spør om jeg synes du har grunn til å engste deg over dette.
Det synes jeg absolutt IKKE.
Av alle tenkelige og utenkelige årsaker til dine plager, er vel ALS med sikkerhet den minst sannsynlige, både ut fra symptombeskrivelsen, og rent statistisk betraktet, da dette er en meget sjelden tilstand.
Å tolke dine symptomer som en begynnende ALS, er omtrent som å se en liten sky på en ellers blå himmel, og tolke det som at nå blir det syndflod og verden går under. Altså katastrofetenkning av verste og mest typiske merke.
Glem det, og for all del følg mitt gode råd som kommer nå:
IKKE les noe som helst mer om hverken ALS eller andre nevrologiske sykdommer ! Dette er så til de grader egnet til å skape angst, og forøvrig er det ikke din jobb å stille diagnose på deg selv, for heldigvis har du tilgang til eksperter som kan gjøre den jobben for deg !
Det er kort og greit INGENTING positivt å hente for deg, ved å lese om sykdommer. Tro meg på det. Du klarer på ingen måte å stille noen diagnose, og du klarer heller ikke å utelukke noe som helst. Det eneste du sitter igjen med, og det har du allerede merket, er angst for de forferdeligste sykdommer.
Så gjør deg selv den tjenesten at du slutter med all sykdomslesing, og bestemmer deg for å ikke forsøke noen som helst form for "hobbydiagnostisering".

Det at man finner "et eller annet" på EEG, kan forøvrig være et bifunn, dvs at det ikke har noen som helst betydning og ikke er tegn på noen sykdom.

Jeg håper at du har fått svar på noen av dine spørsmål her, og fremfor alt at jeg har greid å berolige deg i forhold til din ALS-angst.

Ha det bra og lykke til !

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-