Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Muskelrykninger

Spørsmål

Jeg har i et år hatt leamus på forskjellige deler av kroppen. Startet med en daglig vibrasjon inne i venstre fot som forsvant i sommer. I løpet av året har leamusen (eller hva det nå er) spredd seg til store deler av kroppen. Har mer eller mindre konstante rykninger i leggene, men også tidvis (daglig) i lår, armer, rygg. Av og til kan fingrene bevege seg noe som resultat av dette. Våren 09 hadde jeg mye magesmerter og ble utredet med gastroskopi, avføringsprøver og ultralyd. Ingen funn. Fikk hodesmerter og svimmelhet på høsten og ble utredet med mr av hode nakke, røntgen av nakke uten andre funn enn væskeansamling i benet bak øret. Var hos ØNH og fikk vite at det var stresshodepine. Etter dette startet leamusen. Var hos nevrolog i vinter som tok klinisk undersøkelse uten funn (leamusen viste seg ikke da) og hos en annen nevrolog som tok nerveledningshastighet og stakk en nål i muskulaturen for å lytte. Alt normalt. "Ingen fasiculasjoner" som hun skrev. Leamusen ble stadig hyppigere og jeg var svært redd. Fikk ny MR time i høst. Væskeansamlingen borte ingen andre funn. HAr tatt div blodprøver. Alt normalt bortsett fra noe lav på B vit og magnesium. Har imidlertid spist trioBe og magnesiumtabletter et halvt år uten effekt. Har gått til psykolog de siste årene grunnet angst. Det siste halvannet året har angsten dreid seg om helsen. Trener en del og har gode "resultater" sammenlignet med mange andre. (90 kg i benkress, 23 min på 5000m) Opplever ingen svikt i muskulaturen selvom jeg til tider føler meg kraftøløs. Opplever imidlertid at leamusen øker i hyppighet og omfang og at jeg har en generell ubahagsfølelse i hele venstre side. Den startet i foten og har bredt seg oppover. Er engstelig for hva dette kan være og klarer ikke å slå meg til ro med "ingen funn". Spørsmålene er da som følger: 1.a Kan det hele ha psykologisk årsak? 1.b Hva er det isåfall som fører til at musklene/nervene oppfører seg slik? 2. Er det bestemte undersøkelser jeg bør foreta? Relevante sykdommer/medisiner: Ingen Mann, 37 år

Svar

1a Ja dette kan 100%; sikkert være psykomotorisk på grunn av at gullstandard undersøkelse for dette type symptom (nevrofysiologi) ikke viste fasikulasjoner og jeg ikke vet om andre kroppslige ting som skulle lede til fasikulasjoner utennom kroppslige forstyrrelser i nervevevet.
1b Stress og mangel på søvn kan også forårsake dette. Laemus, tics eller fasikulasjoner er muskelkramper som er såpass kraftige at de er synlige med det blotte øyet utenpå huden. Dette er en svært vanlig tilstand og skyldes at et muskelfiber "fyrer" av ukontrollert. Det finnes ingen god behandling for denne tilstanden annet enn å vente til det gir seg. Laemus kan forårsakes av kalkmangel, kalsiummangel og det er anbefalt å forsøke kalsium tilskudd. Jeg nevner derfor stress og mangel på søvn fordi dette er allerede utelukket og du tar substitusjon.

Det er ingen grunn til å være redd for nevrologisk sykdom som multippel sklerose eller kreft i denne forbindelse, og du har jo til og med tatt et MR av hodet, men fint resultat.

Jeg kjenner ikke til flere undersøkelser du bør ta.

Små muskelrykninger under huden kan tyde på at en nervecelle dør, dramatisk for cellen - men ikke for deg, for dette hører med til en normal prosess. Større muskelrykninger som gir bevegelse i ett eller flere ledd, og som ledsages av andre symptomer i tillegg, kan være symptom på ulike nevrologiske sykdommer.

Årsak til "medisinske" fasikulasjoner er sannsynlig sammenheng med det faktum at nerveceller i ryggmargen gradvis dør. Dette er ledd i en normal aldringsprosess som skjer med oss alle gjennom hele livet. I en kort fase, mens cellene er syke og i ferd med å dø - kan det komme små napp i muskelen.

Så er det hovedspørsmål: Kan slike muskelrykninger være tegn på alvorlig sykdom? Ja, i sjeldne tilfeller kan det være tegn på ALS - Amyotrofisk Lateral Sklerose eller Lou Gehrig' sykdom. Sykdommen har ikke noe norsk navn, men amyotrofisk betyr muskelsvinn og lateral sklerose beskriver den forandringen som finner sted i ryggmargen. Her angripes nervecellene som går fra hjernen, via ryggmargen og ut til musklene i kroppen. Etter hvert som disse nervecellene dør, forsvinner hjernenes evne til å sende meldinger til musklene - musklene lammes. ALS er en progressiv og dødelig sykdom, ingen vet hva den skyldes og det finnes ingen medisiner mot den. Tankegang og intelligens rammes ikke, og med riktig fysioterapibehandling er sykdommen smertefri. ALS rammer en av 100 000, flest eldre og flest menn.

Jeg tror at ditt spm. er hvordan kan man skille normale muskelrykninger fra muskelrykninger ved begynnende ALS? Mange engster seg ubegrunnet for å ha fått denne sykdommen. Normale muskelrykninger er noe som kommer og går, og som er bare ett sted på kroppen om gangen. Og nå snakker jeg fra nevrologisk sted: Ved ALS forekommer slike små muskelrykninger nesten hele tiden, over flere steder på kroppen og mange steder samtidig. Muskelrykningene er heller ikke eneste tegn på sykdommen, de ledsages alltid av muskelsvakhet og lammelser. Facikulasjoner kan også være tegn på andre sykdommer som rammer det perifere nervesystem, men det er svært sjeldent. Dette alene, uten andre nevrologiske symptomer, er ikke noe karakteristisk ALS-bilde, og spesielt det at du ikke har svakhet i noen muskler, taler sterkt imot diagnosen.

Annen ting: Myokloni betyr muskelkramper, og her er det ikke snakk om en rykning under huden som resultat av cellers dødskamp i enkelte muskelfibre - men bevegelse av en hel muskel, eller av flere muskler. Mens fascikulasjon har sitt utspring i en muskelnervecelle, har myokloniene utspring enten i selve hjernen, i hjernestammen eller i ryggmargen. Normale myoklonier er noe vi alle kan oppleve under innsovning eller oppvåkning, men det kan også være tegn på en rekke forskjellige tilstander og sykdommer.

Patologiske funn ved EMG er et at hovedkriteriene for å kunne stille diagnosen ALS.

Vi kan under ingen omstendighet hverken bekrefte eller avkrefte diagnoser her via internett, uten mulighet til legeundersøkelse av den enkelte pasient, så jeg kan rent formelt sett ikke gi deg den absolutte bekreftelsen du er ute etter, men jeg har gitt deg en del generell informasjon om dette.

Håper du har nytte av svaret, og jeg ønsker deg lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-