Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Muskelrykninger flere steder

Spørsmål

Hei. Jeg har hatt muskelrykninger i 4 uker nå. Det startet med noen få i magen. Så satt det seg i venstre fot under buen på foten. Der er det nesten konstant. Det er helt fra hælen og bort til puten under foten. Det ser ut som lyn. Flere steder fra hælen og bort til puten bed tåa. Det kommer 1 sek Lyn og 1 sek Lyn litt ovenfor igjen. Slik holder det på nesten hele dagen. Noen timer pause i løpet av dagen. Jeg har også muskelrykninger i armen, foten og overalt. Men mest i venstre bein. Lår/legg fot. Jeg dro til nevrolog og ble undersøkt 4 dager etter jeg startet med leamus. Tok også meg 4 dager etterpå. Altså for 3 uker siden. Alt var ok. Jeg hat vært veldig redd og stresset den siste tiden og er redd dette er starten på ALS. Alle sier at det er angst. Jeg går og sjekker, går på tærne, hopper strammer osv fra morgen til kveld. Jeg kan nevne at jeg også har kramper under foten i fotbuen og føler meg stiv i lår og hoft. Saken er nå at jeg også at fått disse muskelrykningene eller lyn under på andre for også. Akkurat samme sted. Så nå kan jeg sitte og se ned på føttene mine og det lyner og rykker til på samme sted på både høyre og venstre. Jeg ser du har skrevet andre steder at ved ALS så skjer det muskelrykninger flere steder og samtidig og ved vanlig ufarlig leamus er det på samme sted. Er det mulig å ha muskelrykninger på to forskjellige steder samtidig? Jeg er redd jeg tok meg for tidlig og redd for at jeg leser noen steder at noen begynner med muskelrykninger rundt på kroppen også kan det utvikle seg til als? Jeg kan også si at ved bevegelser av musklene kommer rykningene mer. Hvis jeg feks legger meg ned kjenner jeg masse. Har jeg ligget i ro i 3 timer feks er det nesten ikke rykninger. Jeg er så redd dette er starten på als. Jeg ser du skriver det er Nordlys lignede. Mine ser ut som Lyn. Kjappe lyn.

Kvinne 28
Svar

 Hei,

Takk for dine spørsmål. Dette høres plagsomt, men ikke farlig ut. Slike muskelrykninger er uspesifikke. Muskler er nemlig lett beveglige (eksitable) og det kan være slike plager flere steder i kroppen. Ofte henger det sammen med stress og ensgtelse. 

Du har vært redd og stresset, prøv å unngå det. Nei, jeg synes ikke dette er noe start på ALS. Du må slutte å sjekke, det i hvert fall virker urimelig. Det er riktig at det ved ufarlige rykk kan skje flere steder mens det ved ALS skjer som regel på samme sted der muskelen er blitt svak. Det er mulig å ha muskelrykninger på to ulike steder samtidig. 

Det høres ut som du bør prate med en psykolog som kan hjelpe deg med å sortere disse plagsomme tanker. Det er i noen få tilfeller rapportert at muskelrykninger i kroppen kan utvikle seg til sykdom, jeg har aldri sett det, har lest noen få rapporter på det i verdenslitteratur. Jeg tror ikke det gjelder deg. Håper du blir bedre snart, snakk med psykolog nå om dette og lykke til!