Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Lemaus

Spørsmål

Hei. Mann 40 år. Har de siste tre uker sett og følt at jeg har konstant "leamus" bevegelser i muskulaturen i begge legger(bølgete/sammentrekning). Av og til kjennes det som kribling. Jeg kan sikkert hatt det lengre, men oppdaget og fokuserte på det de siste tre uker. Har noen gang små tendenser andre plasser i kroppen, men de gir seg fort. Har vært hos lege som ikke fant noe nervologisk avik. Er jo som alle andre livredd for als( farfar hadde der. Han ble 60) blir nesten invalidisert av angst grunnet dette. Jobber som brannmann men sliter med alt nå. Har du noen tanke hva dette er?

Mann 40
Svar

Hei,

Når det er såpass betydelig leamus og generalisert så er det ikke direkte tegn på ALS. ALS begynner på et sted i kroppen og sprer seg sakte og sikkert til andre muskler, fra nabo- til nabomuskel, men ikke med en gang i hele kroppen (atypisk). 


Så bare det kan bety at det ikke er ALS. Det er ikke helt typisk. 


Leamus er typisk ikke så plagsom og pleier å gå bort etter hvert. Prøv ignorere det. ALS gir først og fremst muskellammelser (ikke leamus i hele kroppen). Det kan heller tyde på benigne fasikulasjoner eller stress. Lykke til!