Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Leamus

Spørsmål

Hei,
Jeg er en mann på 48 år som den siden tiden har hatt mye leamus og kribling primært i leggene, og da spesielt venstre legg. Symptomene startet for ca. 2 måneder tid siden. I starten startet leamus først i venstre legg og har siden (etter et par uker) forflyttet seg over til høyre legg og opp mot lårene. Både leamus og kribling er på flere områder i leggene samtidig, men stort sett på baksiden av leggen og noen ganger kjenner jeg «napping» bak kneet og noen ganger merker jeg også leamus i lårene (rundt kneskålen). Symptomene er heller ikke konstante og enkelte dager er symptomene svake/lite merkbare. Noen ganger er symptomene synlige, andre ganger ikke (bare kribling). Både legger og også lårene (spesielt på innsiden) er også til tider endel stive og ømme, men også dette er noe som varierer fra dag til dag. Tilstanden inntraff i en hektisk periode i sommer. Har inntrykk av at symptomene i leggene forsterkes ved kombinasjon av stress og for lite søvn, og bedres litt ved mosjon. Jeg er en person som lett blir anspent under blir stress, til tross for at jeg hverken lider av angst eller depresjoner.
Har jo prøvd å søke på nettet for å finne ut hva dette er, men blir ikke særlig klok. Søker man på leamus, dukker jo ofte ALS sykdommen opp, og det er jo veldig skremmende lesning. Jeg har ikke noen muskelsvekkelse i de muskler hvor leamusen er mest aktiv. Jeg har heller ingen andre problemer eller symptomer av andre slag og føler meg frisk.
Spørsmålet er hva jeg skal gjøre, skal jeg avvente noen uker eller måned til for å se om problemet går over av seg selv, eller bør jeg kontakte lege nå? Har prøvd magnesium i større doser (ca. 600 mg daglig) uten at det har avhjulpet problemene. Jeg har en litt svak rygg fra før og har fått påvist slitasje i ryggvirvler. Men ryggen er ikke blitt mere plagsom til tross for symptomene i leggene, jeg klarer f.eks. å løpe på asfalt. Mye spekulasjoner av meg her, men vil gjerne ha tilbakemelding på hva jeg kan gjøre videre.

Svar

Hei.
For meg høres ikke dette farlig ut, men jeg skjønner at det plagsomt. Leamus og kribling er nokså vanlig, og forveksles ofte med alvorlige symptomer på ALS. Ved denne sykdommen følger alvorlige symptomer, og lemus kommer ut i forløpet og da i allerede en svak og tynn muskel. Din sykehistorie høres ikke sånn ut. Ofte vil symptomene forsvinne helt. Kombinasjon av stress og for lite søvn bør unngås, og mosjon økes. Unngå også å bli anspent. Du bør ta blodprøver, f eks blodsalter, men nå har du prøvd magnesium, og det går greit å fortsette med dette inntil videre. Jeg ville avventet litt, unngått ting som forverrerer så går sånt bort veldig fort. Det er i hvert helt ufarlig.
Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-