image: Leamus, rykninger og nervøs for ALS

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Leamus, rykninger og nervøs for ALS

Spørsmål

Hei Jeg har i det siste hatt endel leamus. Dette kommer spesielt i høyre øyet, men kommer også overalt på kroppen. Kommer i armene og låret/leggene mest, men også i mage og rygg samt endel i ansiktet/halsen. Disse rykningene kommer enten som enkelte rykninger eller som serier på mange rykninger. Føles litt ut som en muskelkrampe bare uten at det gjør vondt.

Disse rykningene kommer mange ganger i løpet av dagen (kanskje 3-5 ganger i timen). I øyet kan det vare en stund og det trigges lett som feks av det å blunke hardt eller stramme musklene i ansiktet. Disse symptomene kom plutselig for et par uker siden.

Har vært hos fastlegen for å sjekke mangler osv, men det var ingen mangler.

Er svært nervøs for als, og klarer ikke legge det fra meg selvom legen sier at det mest sannsynelig ikke er als. Han nevner at det er svært uvanlig i min alder, men jeg vet at stephen hawkings feks fikk det jo når han bare var 21. hvordan kan jeg skille mellom ufarlig og farlig leamus? Burde jeg sjekkes hos en nevrolog? Hilsen Mann, 26

Mann 26
Svar

Hei,

Takk for ditt brev. Leamus trenger ikke være farlig og er oftest tegn på stress eller overstimulert muskel. Ses hos mange, spesielt i øyet, men også i resten av kroppen, for eksempel i armene, lår og så videre.

Det er vanlig at leamus kommer sporadisk, som enkelte rykninger eller som mange ufarlige rykninger.

Som sagt når det rammer på denne måten så er det ufarlig og vi tenker ikke på ALS med det samme. Da er det heller tegn på bekymring, engstelse og lignende.

Det er fint at legen din har sjekket eventuelle mangler og det var ingen mangler, heldigvis. Jeg forstår jo din engstelse, men dette er ikke tegn på ALS og ja, er ikke vanlig i din alder heller. Stephen fikk en mildere sykdomsvariant. Det er ufarlig når du har fult normalt kraft og har normale reflkelser. Synes det holder med din leges vurdering, kan eventuelt dra til en nevrolog dersom det ikke går over.

God jul og lykke til!

Illustrasjonsbilde øverst: MaeZing / Shutterstock / NTB

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-