Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Leamus og rykninger i lillefinger

Spørsmål

Hei! Jeg er en kvinne på 37 år som trenger noen beroligende ord og eller konkrete tips til hva jeg bør gjøre. Jeg har i en ukes tid hatt leamus i fingrene på venstre side. Først i tommel og pekefinger, men nå virker det som rykninger også har kommet i lillefinger og i håndflaten( Rykningene i lillefinger og håndflate kan være psykisk betinget fordi jeg stadig sitter å føler etter, men leamusen i tommel og pekefinger er reel). Jeg har nå blitt fryktelig redd for ALS og klarer ikke tenke på annet. Dette er en sykdom jeg lenge har fryktet, men som jeg har tenkt mye på i det siste etter at jeg fikk høre om en bekjent av meg på min alder som er rammet. Jeg opplever ingen lammelser eller muskelsvakhet noen sted i kroppen. Leamusen i tommel og pekefinger startet dagen etter at jeg gav min samboer en lang skuldermassasje. Kan denne overbelastningen ha ført til leamus? Jeg har aldri tidligere opplevd dette. Kan dette være starten på ALS-sykdom? Jeg er mildt sagt livredd og har de siste dagene tenkt og følt etter muskelsvakhet i både armer og ben, slik at jeg snart blir redd at tankens kraft kan få meg til å føle noe som ikke egentlig er der. Kan nevne at jeg tidligere i perioder har opplevd kraftig helseangst. (HIV, rabies, kreft), men dette har forsvunnet. Er det virkelig slik at i 100 prosent av tilfellene med ALS at svekkelser/lammelser kommer før leamusen eller kan også leamus være det helt første svake symptomet i en slik utvikling? Eller må muskelen være ødelagt før leamusen melder seg? Setter veldig pris på et helt klart svar på disse spørsmålene da det jeg har lest hittil ikke gir meg helt klart svar på at ALS kan utelukkes dersom ikke lammelser/svakhet kommer først. Leamusen er ikke konstant. Det kan gå opp til et par timer mellom hver gang jeg kjenner/ser noe. Etter planen skal jeg om få dager ut på en måned lang rundreise, men må si jeg har blitt noe skeptisk nå. Tror du dette er ufarlig og at jeg kan reise eller bør jeg bli hjemme for undersøkelser?

Kvinne 37
Svar

ALS er en sykdom som fører til at motoriske nerveceller forsvinner over tid, og gir irreversible skader med tap av muskelkontroll. Pasienter med ALS mister gradvis kontrollen over frivillige motoriske funksjoner og bevegelser, for eksempel å gå, løfte ting, holde en blyant, snu hodet, smile osv. I de tidlige stadiene er symptomer på ALS lett å overse. F. eks. kan man begynne å snuble, oppleve muskelkrampe, eller få en stiv nakke - disse plager forekommer hos alle personer på et eller annet tidspunkt.

Det er når et fast mønster av slike plager blir mer konsistent og varer langvarig at vi begynner å bekymre oss for muligheten for ALS, ikke etter en uke. Dessverre er det en vanskelig sykdom å diagnostisere. Milde symptomer kan faktisk være begynnelsen av ALS, mens mer alvorlige sympotomer kan være helt andre tilstander. Videre pleier enhver pasient å oppleve sine egne unike symptomer, spesielt i begynnelsen av sykdommen. Dette øker angsten når noen mistenker at de kan ha ALS.

Noen av de tidligste sympt. til ALS er vedvarende svakhet, noe som gjør det vanskelig å bruke arm eller ben over lengre tid. Vedvarende muskelrykninger (fascikulasjoner), men din (leamus) er ikke konstant. Om det faktisk er leamus bør bekreftes av lege. Vanskeligheter med grep eller tendens å miste ting. Utmattelse. Problemer med orduttale. Krampe i muskler. Snubling. Dårlig balanse. Svelgevansker (mindre vanlig, men kan være et tidlig symptom). Hvis disse symptomene virkelig er forårsaket av ALS, vil de angripe videre fra en del av kroppen til en annen, vanligvis flytte til et naboområde (for eksempel fra hender til armer), i stedet for å vises i fjerne områder.

Jeg tror at det er ufarlig. Lykke til!