Leamus og ALS

Spørsmål

Har i ca 3 år vært plaget med leamus. Det første året oppsøkte jeg nevrolog som tok en klinisk undersøkelse og sa at jeg ikke skulle bekymre meg. Det viste seg å avta for så å komme tilbake for FULLT for ca 6 mnd siden. Leamusen er tilstede nesten hele døgnet og i alle tenkelige muskler. Men bare hvis muskelen er i hvile. Rykningene fremprovoseres derimot lett hvis jeg trykker hardt på tommelmuskelen, eller hvis jeg nyser så dukker det opp 5-6 sporadiske rykk i magen/under brystene. Som om jeg er oversensitiv. Så på nytt nevrolog i mars 09 som også gjorde en klinisk undersøkelse og sa at det ikke var nødvendig med emg. Tok alle relevante blodprøver. Alt ok. Er svært utslitt av dette og leamusen kan være alt fra et enkelt rykk i ryggen til ørsmå vibreringer på risten av foten som varer i 3 dager. Er utslitt og engstelig. IRONISK NOK er jeg sykepleier på nevrologisk avdelig og har sett pasienter med ALS. Jeg har ingen lammmelser, atrofi og normal nevroliogsk undersøkelse både i 2006 og 2009. Tror du jeg kan legge ALS frykten på hyllen? Frykten tar fra meg all ledig tid og to barn, en mann og en baby på vei, lider under min stadige bekymring. Klarer ikke la dette ligge når jeg hvert 5 sekund blir påminnet min frykt ved at en ny muskelrykning dukker opp et sted. Snakker ikke med legene på avd om dette. Er viktig for meg å skille privatliv og jobb og vil ikke involvere mine kolleger. Ellers har jeg mye sitring i musklaturen, urolige bein om nettene, MYE ekstra systoler på hjertet. Var tidligere en livsglad og sprek jente som nå har mistet pågangsmotet. Har hørt at leamus kommer etter atrofi og lammelser ved ALS, men har pasienter som har fortalt at det debuterte med fascikulasjoner. Er så sliten og trett av dette..

Kvinne, 31 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Det beste med det du forteller er vel at du har hatt det så lenge. Hvis du skulle ha ALS skulle sykdommen ha gitt andre symptomer og funn nå. Joda, noen få har et langsomt forløp, men noe (mer enn leamus) skulle man ha funnet på denne tiden. Mest sannsynlig er det ikke noe, men du kan ha tilstander som dystoni(økt tonus og livlighet i muskulaturen) som ikke er farlig, men der kontraksjoner kan utløses ved berøring.- Høres imidl. ikke ut som der er noe å finne ved nevrologisk u.s. Jeg synes EMG bør kunne tas hvis dette er så utbredt, se etter dystoni. Det finnes også mindre alvorlige sykdommer med fascikulasjoner, men som sagt, mest sannsynlig har du ingen av disse! Jeg har opplevd flere helsearbeidere som har det slik som deg ift. ALS-frykt, inkl. leger....

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-