Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Langvarig leamus

Spørsmål

Hei jeg har hatt leamus over hele kroppen nå I ett par år. Har det flere steder på kroppen I løpet av dagen nesten hele tiden. Øker som oftest med stress eller fysisk aktivtet, eller er I alle fall da jeg legger mest merke til det. Jeg har også en scapula winging, og sannsynlig Thoracic outlet syndrome venstre kragebein. Jeg har også vært hos psykolog for helse angst. På grunn av diagnose av helse angst så har jeg sett vekk I fra at det er ALS eller MS men jeg er fortsatt bekymret på grunn av at leamusen aldri roer seg helt ned. Jeg sliter med dårlig søvnvaner og mye stress. Burde jeg oppsøke undersøkelse for å få bekreftet at jeg ikke har noen nevrologiske problemer. Grunnen til at jeg ikke har gjort det til nå er på grunn av at jeg ikke ville la helse angsten overbevise meg. Men jeg har hatt noen gode måneder uten problemer av angst og leamusen er der fremdeles.

Mann 23
Svar

Hei,

Takk for ditt brev. Det er bra at du er meget bedre av helseangsten og kan ta fatt på livet. Det er leit å høre at du stadig vekk har leamus, men de aller fleste blir helt bra av det. Dessverre kan sykdomsangst vedlikeholde symptomene. Når det arter seg på denne måten og når det rammer flere steder på kroppen så blir vi ikke bekymret for nevrologiske alvorlige sykdommer som ALS. Det er et godt tegn på at plagene dine øker med stress, det taler imot en reell sykdom, så prøv å unngå slike situasjoner. 

Kan anbefale jobbe med en fysioterapeut for å bedre scapula winging og bedre plagene fra din Thoracic Outlet Syndrome (TOS). Dessuten har du fått behandling av en psykolog for helseangst. Som sagt så synes jeg ikke at slike plager tyder på verken ALS eller MS, med forbeholdt om at jeg ikke har undersøkt deg, så svarer mest utfra symptombeskrivelse av dine plager. En lege bør derfor gjøre en nevrologisk undersøkelse og jeg antar at den er normal. Hos noen kan det ta flere år dessverre før leamusen roer seg helt ned. Dette ser vi hos mange pasienter. Jeg ville forsøkt bedre søvnvaner og unngå mye stress. Det pleier å hjelpe. Hos noen kan det hjelpe med magnesiumtilskudd og vitamintilskudd for øvrig. Vi har ikke legemidler mot leamus. Den pleier å avta med tid. Jeg håper at svaret mitt var avklarende. Lykke til og god snarlig bedring!