Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Jeg er gravid og tror jeg har ALS

Spørsmål

Hei.
Jeg er en kvinne på 32 år, gravid med mitt tredje barn i uke 26.
Siden uke 6 i svangerskapet har jeg vært plaget med leamus, mest i leggene.
Siden januar i år har jeg hatt eposider med leamus i tungen (ca. 6 ganger) Disse arter seg som små napp (ser ut som noen som drar i en liten del av tungen med en tråd) og forsvinner med en gang jeg beveger tungen. De opptrer kun en gang om dagen (med uker/mnd mellom).

Jeg er livredd for at dette er begynnelsen på ALS!
Jeg har vært til fastlege, som mener det er normalt med leamus også i tungen. Samt fått en undersøkelse hos allmennlege hos Aleris. Hun sjekket styrke i tungen og detvar normalt. Jeg har ingen øvrige symptomer (selv om jeg synes tungen er noen mm høyere på venstre side)

Jeg klarer likevel ikke slå meg til ro med at leamus i tungen er normalt. Så mitt spørsmål til deg som nevrolog er:

1. Er leamus i tungen like ufarlig som leamus i øyet

2. Kan dette være begynnelsen påALS

3. Kan det skyldes svangerskapet og litt lite væskeinntak?

Svar

Hei.
Leamus er veldig uspesifikt symptom og er ikke tegn på ALS slik du beskriver forløp av plagene og hvilke undersøkelser som er gjort. Mange mennesker opplever dette i ny og ne og man tillegger det ingen medisinsk betydning. Jeg har således ingen mistanke om at du har begynnende ALS. Leamus kan opptre i alle deler av kroppen, og er vanlig både i tungen og øyne. Kroppen din går gjennom mange endringer i svangerskapet, og det kan skyldes slike endringer og/eller væskeubalanse. Fastlegen kan ta blodprøver og sjekke at elektrolytter er "i vater". Jeg ville ikke brukt tid til å bekymre meg omkring dette, altså ingen grunn til det.
Lukke til med svangerskapet!