Ingen grunn til å frykte ALS

Spørsmål

Hei! Har i 9 måneder vært plaget med muskelrykkninger (leamus) i hele kroppen, men mest i legger og lår. Utviklet angst av dette og begynnte på cipralex 20 mg. Etter undersøkelse hos nevrolog samt EMG , ENG og MR av hode uten funn følte jeg meg beroliget og begynnte å trappe ned på Cipralex. Tar nå 7,5 mg. Er plaget med utmattelse, sover mye, får av og til en del blåmerker på leggene, dårlig hukommelse, smerter i ankler og håndledd, tung/kraftløs i bein og armer, skjelvinger i hendene og mye svetting om natten. Føler meg helt utslitt av dette. Har i tillegg et travelt liv med 3 små barn. De siste ukene har jeg hatt leamus kontinuerlig i overleppen, i tillegg har jeg observert at tungen min har noen bølgende bevegelser i slapp tilstand. Dette har ført til at redselen kommer krypende igjen. Jeg tenker nå på ALS i munn/svelg. Jeg har diagnosen eosinofil øsofagitt i spiserøret(i flere år). Tar Flutide mot dette noe som har virket bra, men merker nå at ikke medisinen fungerer så godt lenger. Dette gjør meg enda mer redd. Tenker også om jeg kan ha en moderat form for ME. Alle brodprøver har vært bra, untatt litt førhøyet stoffskifte. Skal ta nye stoffskifteprøver om tre måneder. Vet at du ikke kan stille diagnose, men tror du min redsel for ALS er berettiget?

Svar

Hei.

Nei, jeg tror absolutt ikke din redsel for ALS er berettiget.

Leamus er ekstremt vanlig og kun ytterst sjeldent forbundet med sykdom, mens ALS er en ytterst sjelden sykdom.
Mao. vil de aller, aller fleste tilfeller av leamus IKKE skyldes ALS.

I tillegg passer ikke symptomene og sykehistorien med det man ser ved ALS, -her en beskrivelse fra en tidligere artikkel på Lommelegen.no:

"De første symptomene kan oppstå i hvilken som helst muskelgruppe, men hos de fleste starter sykdommen i muskulaturen i armer og/eller ben. Typiske tidlige symptomer er en følelse av svakhet og klossethet i en hånd, der nøyaktige og presise fingerbevegelser kan bli vanskelige å utføre. Fingrene kan føles stive og lite bevegelige. Etter hvert tapes muskelmasse i hånden og armen, og det kan oppstå ufrivillige rykninger i den svekkede muskulaturen. Med tiden vil symptomene spres til stadig større områder av kroppen, og evnen til å bevege seg og å utføre hverdagslige aktiviteter blir stadig dårligere.
Noen ganger starter symptomene mer diffust, for eksempel i begge bena eller i begge armene. Hos et mindretall, ca. 25%, starter symptomene i halsregionen ved at svelging og snakking kan bli vanskelig. Talen endrer karakter og stemmen blir hesere, og etter hvert blir talen mer utydelig. Mange får problemer med at de svelger vrangt."

Det at du meget nylig er grundig utredet nevrologisk uten tegn til sykdom, er selvfølgelig også sterkt medvirkende til at du ikke trenger å bekymre deg for ALS.

Håper svaret var klart og nyttig for deg. Ha det bra.

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Få svar innen 3 dager for 289,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Vishal Judge
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-