Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Helseangst og frykt for ALS. Psykolog kan hjelpe

Spørsmål

Hei. Fikk svar av deg den 25 september, så du husker meg sikkert. Sterk frykt for ALS. Så sterk at jeg føler jeg har det. Begynte med leamus overalt i juli/august ifjor. Og en følelse av noe rart i beinet. Har følt på vibrering, leamus osv i beina. Ble sjekket nevrologisk hos legen både da og et par mnd etterpå. Har tatt bilder og mål av leggene daglig i mange mnd. Føler muskelsvinn i ene beinet. At jeg går rart, men ingen andre ser det. Klarer hoppe, hinke osv. Fødte barn for fire uker siden og etter fødselen føler jeg beinet er ennå tynnere og masse leamus her og der. Angsten ble så ille at jeg dro til fastlege på mandag. Da var det 9 mnd siden jeg var hos legen grunnet frykt for ALS. Ho testet reflekser, babinski (?), øyne, tunge, muskelkraft armer, hender og bein, bevegelse i føtter. Målte beina mine og jeg viste ho hvor jeg ser muskelsvinn. Ho målte, men så ikke avviket jeg ser. Jeg kan få ca en halv cm avvik hjemme. Men ho sa at en halv cm så ho ikke på som muskelsvinn og avvik. Og at hvis jeg hadde hatt muskelsvinn ville jeg slitt med å utføre det ho ba meg om. Ho henviste meg til klinikk for helseangst/hypokondri, ikke til videre undersøkelser for mulig als. For det mener ho jeg ikke har. Jeg føler både du og legen min svarer meg bra. Men finnes sikkert unntak og jeg er livredd jeg er en av unntakene. Hvor als starter med leamus og muskelsvinn kommer FØR problemer med muskelen. De siste konkrete spørsmålene:

1. hvis jeg har als og alt startet med leamus for over et år siden: ville jeg da hatt lammelser nå? Eller er sykdommen langsom hos noen?

2. hvis jeg har muskelsvinn: ville jeg da klart alle testene hos legen bra eller ville noen indikert noe galt hvis jeg har muskelsvinn?

3. syns du jeg skal stole på legen?

4. hva regnes som muskelsvinn? Hvor stor forskjell i omkrets kan man da ha? Ville muskelsvinnet raskt ha blitt verre?

5. hvor sterkt kan man innbille seg sykdom? 6. får man alltid bevegelses problem før svinn?

Kvinne 31
Svar

 Hei,

Det høres ut som du trenger å snakke med en psykolog eller en psykiater som kan hjelpe deg til å sortere tankene dine og helseangst. Den i seg selv gir leamus overalt. Det er riktig at det finnes unntak i alt og det er ingen her i verden som kan garantere deg noe som helst 100 % dessverre. Det er heller ikke slik i medisin. Vi kan derfor si til deg at dette overveiende ikke er trolig å være ALS, men ingen kan garanetere noe som helst. Det er rapportert noen tilfeller der leamus kommer før problemer med muskelen, men som vi sier til deg gitt de andre forhold så taler det ikke for ALS. Ja, du ville hatt lammelser nå selv om sykdommen er langsom for den defineres med lammelse. Muskelsvinn kommer av lammelse så da hadde du ikke klart testene. Ja du kan stole på legen. Det er flere cm større forskjell på muskler som ville ha økt på. Ja lammelse kommer først. Lykke til!