Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Helseangst, muskelsvinn og ALS frykt

Spørsmål

Hei igjen. Min mann skrev til deg 5 des tror jeg. Hvor han lurte på hva han kunne fortelle meg for å roe meg ned i forhold til angst for ALS. Nå har jeg levd med angsten siden Juli 2019, for da fikk jeg mye leamus rundt omkring. Spesielt mye i beina. Mest det ene beinet, men egentlig mye rundt i hele kroppen.

Jeg har fått to ulike leger flere ganger, og blitt testet nevrologisk. Altså sjekket reflekser, styrke, bevegelse og annet. Legen målte også beina mine sist. Jeg har en ulikhet nederst på beinet som lenge har vært 0,5 cm på ene beinet. Har følt det er muskelsvinn lenge nå. Men ingen ser det samme som meg. Og sier at bein er ikke alltid like.

Jeg går til behandling for angst på DPS. Har bare hatt tre timer, men det er planlagt flere timer. Var hos fastlegen i oktober med full sjekk av reflekser og alt. Ho hadde ikke mistanke om noe. Jeg var der nå på fredag også. Og fortalte jeg føler jeg fortsatt har muskelsvinn nederst i leggen. Og nå også rundt kneet og på innside lår ved kneet.

Er overvektig og det ser ut som et slags søkk i fettet. Mannen min sier det bare er en «valk» i fettet... Men er redd det er muskelen. (Legger ved bilde av de to stedene jeg mener det er svinn) Legen sa at hvis dette hadde vært ALS med synlig muskelsvinn hadde jeg ikke kommet gående inn og klart alt av tester nå også.

Jeg vet det finnes nevrolog privat jeg kan gå til også, selv om det var lang ventetid her. Burde jeg stole på legen eller gå videre med dette privat?

I angst behandlingen er litt av målet at jeg ikke skal oppsøke masse leger, men jeg er så redd. Og denne sykdommen starter jo tydeligvis aldri likt.

Kan man stole på en leges ord når den sier at muskelsvinn IKKE kommer først? Kan du gi mer noen fakta på dette? Du som fagperson... Jeg har målt der det er søkk og nederst på leggen, men får ikke særlig større avvik enn 0,5 cm. Jeg er så fortvilet og redd. Jeg er redd jeg går min siste jul i møte pga sykdom, så redd er jeg for dette. Jeg kan gå på tærne, hoppe osv...

Kvinne 32
Svar

Hei,

Takk for ditt brev. Så du må fortelle legene på DPS at disse tankene kommer tilbake hele tiden og at behandlingen må intenviseres.

Alle undersøkelser hittil tyder ikke på ALS. Du bør stole på de tidligere vurderingene.

Det er ingen her i verden som kan garantere deg noe dessverre, det må du bare innse.

Utfra det jeg har lest så virker det ikke som ALS. Lykke til!