Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Helseangst med vedvarende frykt for ALS

Spørsmål

Hei Mirza. Nærmer seg et år siden jeg skrev til deg første gangen. August ifjor. Legger ved en link. Jeg var og er redd ALS. Gikk ifjor mange ganger til lege på volvat for denne frykten. Har også tatt det opp med nåværende fastlege, dette med leamusen. Ho er ikke bekymret. Ho skal sende meg i angstbehandling når svangerskapet mitt er over. Er gravid 32 uker på vei.

Hele svangerskapet har jeg fortsatt å være redd for Als og det har ødelagt mye av gleden min. Jeg har hatt helseangst i flere år, men frykten for ALS er den verste hittil.

Begynte i august ifjor etter frykt for svulst, hjerteinfarkt osv. Da begynte leamus. Jeg kunne se og føle den utenpå kroppen flere ulike steder. Følte det også vibrerte i beina osv.

Jeg ble sjekket hos legen flere ganger i forhold til muskelstyrke osv. Ingen negative funn der. Jeg har innbilt meg at ene beinet er tynnere enn det andre også. At ene leggen har litt mer innsving enn den andre. Og det kan godt hende den har det, men målebåndet har nå faktisk vist det samme i et år. Kanskje er det 0,4 cm forskjell på det meste på ene beinet og sånn har det vært siden jeg begynte måle. Jeg sa det til legen også, men som legen sa: vi er ikke proporsjonale alltid vi mennesker. Jeg kan gå, gå på tærne og hælene. Akkurat som legen testet meg for i februar ifjor. Jeg kan utføre alt i hverdagen. Men jeg har ikke sluttet være redd, for opplever ennå noe leamus. I beina, rumpa, øyet osv. Altså flere steder på kroppen, ikke bare et fast sted. 1. Når symptomene mine (altså leamus) startet i August ifjor; ville jeg nå hatt flere problemer nå om det var ALS? 2. Får man problemer med å bruke en kroppsdel/muskel før den faktisk blir veldig tynn? 3. Er det normalt at vi med helseangst frykter ALS pga leamus? 4. Hva kan leamus komme av om det ikke er ALS?

Kvinne 31
Svar

  

Hei, 

Det gjelder bekymring om sykdom pga. leamus som har vart veldig lenge. Synes ikke det er behov for stadig vekk utredning pga. frykten, men heller rette fokus mot å behandle den. Leamus er ikke farlig. Det er fint at du skal starte med angstbehandling, og jeg håper det vil hjelpe deg. Helseangst er plagsomt. Man er overbevist at man feiler noe. Stresshormoner øker i omfang i blodet og kan forårsake leamus ulike steder og vibrasjoner, f. eks. i bena osv. Synes du er grundig utredet, normal muskelstyrke, men det merker du fort selv ved ev. lammelse. Våre lem er ikke symmetriske. 1. Ja, sykdommen er økende. 2. Ja, man blir lam før det blir muskelsvinn? 3. Ja, men det er irrasjonelt 4. Vi kjenner ikke nøyaktig årsak, men som sagt kan leamus trolig komme av økt stresshormon, fysisk anstrengelse osv., men betraktes ikke som noe farlig når isolert. Du er litt for ung for å få ALS også.. Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-