Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Har jeg begynnende ALS?

Spørsmål

Hei. Jeg er en mann på 27 år som for noen uker siden følte jeg hadde svake hender. Jeg klarte å klipe og slikt som før, men følte meg svak. Spiller gitar og synes ikke fingrene føles like "lette". Etterhvert følte jeg meg litt ukordinert og glipphendt. Googlet og kom over mye om als. Etterhvert følte jeg at jeg kunne huke av på mange symptomer. Leste også artikkel på vg om als. Fiik også Stiv nakke. Føler svelget er rart av og til. Noen symptomer har kommet å gått litt. Armene er numne/dovne på morgenen (sover godt) Men hovedtingen er at venstre beinet har føltes "merkelig" i ca 14 dager. Jeg kan gå osv, gå tur med bikkja på små fjellturer osv. men beinet føles på en måte svakt/numment. Beinet føles rart om jeg sitter eller ligger på sofaen også. Har også hatt muskelrykninger flere steder på kroppen. Trener normalt mye, men synes sist trening at musklene ble mye raskere slitne enn før. Mye muskelspenninger, og får raskt kramper og utmattet følelse i muskler ved bruk, både statisk og bevegende. Men samtidig har jeg f.eks ingen problem med å ta 10 pull ups, squats eller armhevinger. Har vært oss 2 fastleger som har gjennomført nevrologisk undersøkelse uten funn. De mener det er kraftig angst. Er henvist til emg men er laang ventetid. Går til psykiatrisk sykepleier. Jeg vil til nevrolog raskt, men er vanskelig. Er livredd for als og tenker på det hele tiden, og føler på kroppen hele tiden. Kan dette virkelig bare være angst? Har vanskelig for å tro at et ben kan virke rart i 2 uker pga psyken? Hvorfor er ikke da det andre beinet likt? Å har generelt vanskelig for å tro at psyken kan gi så kraftige og så spesifikke symptomer relatert til en sykdom.

Mann 27
Svar

Hei,

De første symptomene på ALS kan variere, alt fra å ha problemer med å ta tak i en penn eller løfte en kaffekopp, mens andre kan oppleve en forandring i stemmen ved tale. Andre tidlige tegn og symptomer på ALS er vansker for å gå, gjøre daglige aktiviteter, tripping, svakhet i ben, føtter eller ankler, problemer med å svelge, problemer med å holde hodet oppe eller holde god holdning. ALS er vanligvis en sykdom som utvikler seg gradvis, og progressiv muskelsvakhet og lammelse oppleves av alle. 


På den annen side, kan følelse av å ha svake hender være muskulært betinget. Du forteller om bl.a. muskelspenninger og stiv nakke. 


Ved ALS er det aldri sensoriske plager som numenhet eller dovenhet, fordi ALS er en sykdom som angriper hjerneceller som styrer mye av muskelbevegelsen, ikke sensorikk. Numenhet og dovenhet er mer vanlig ved angst. 


Tydelige muskelrykninger pleier å komme når muskelen er blitt svak og lammet (det vil si mer i sent stadium av sykdommen). Muskelrykninger er også forbundet med angst. 


Så lenge nevrologisk undersøkelse er uten funn er det ikke stor mistanke om ALS, men jeg forstår at du er redd. Sannsynligvis er det snakk om angst, men det er bra at du undersøkes godt med MR av hjernen og nerveledningstest. ALS er dessverre en vanskelig sykdom å diagnostisere, fordi det finnes ingen test som etablerer diagnosen ALS direkte, men gjennom klinisk undersøkelse og gjentatte tester, kan man utelukke andre sykdommer som ligner på ALS. 


Jeg ville anbefalt fysioterapi, og fysio kan også følge med videre på den motoriske symptomutviklingen. Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-