Har jeg alvorlig sykdom som ALS?

Spørsmål

Hei! Jeg har siden august 2017 hatt problemer med leamus. Leamusen var hovedsakelig i beina men jeg fikk det også her og der andre steder på kroppen(overalt). Fra oktober fikk jeg også buzzing i venstre tommel(mellom tommel og pekefinger).Den gikk over til leamus i jan(til nå), flere ganger daglig(noen dager hvert minutt). Den kjennes litt elektrisk(prikkete)ut og jeg kjenner pulsen godt.Jeg har også en del leamus i armene, men det ser ut til å ha avtatt litt den siste måneden.Leamusen i beina er konstant(hvert sekund)og jeg opplever at beina prikker når jeg slapper av på soffan eller i senga.Jeg får også prikkinger i ansiktet.I slutten av juni begynte jeg å oppleve 1 sekunders nålstikk rundt om i kroppen.Dette har kommet og gått, men nå i det siste har det skjedd daglig.Jeg får også elektriske rykk der beinet flytter på seg. Det som stresser meg mest nå er pekefingeren. Siden mai har jeg testa fingrene på tappetest. Nå er scoren på venstre 10 tap dårligere enn det den var i mai.Jeg ser også at fingeren er mindre koordinert. Jeg tok mr og emg i januar(2 i hver legg, 1 i hvert lår, 1 i hver underarm, overarm og skulder).Ingenting galt. Blodprøvene var også bra bortsett fra lav d vitamin(noe som er bra nå).Beina mine er også blå etter dusj og når jeg står i samme stilling lenge.Før var det kun i føttene men nå merker jeg det også i legger og lår. Ellers sliter jeg mye med nakken.Den har vært vond av og på i flere år, men siden mai har det hvert konstant.Det gjør vondt når jeg snur hode til sidene.Bør jeg få en ny utredning på grunn av tappetest og nye symptomer?tenker du alvorlig sykdom som ALS?Jeg leste på nettet der en nevrolog sa fall i fingertapp kunne tyde på ALS. Legen min sier jeg er ferdig utreda og nevrologen sa at fikk han en henvisning til så skulle han hive den i søpla. Jeg har forresten akkurat blitt behandlet for borrelia, pga et rødt utslett på armen.Kan dette ha kommet for et år siden, selv om prøvene har vært negative? Hjelp! Mvh kvinne 32

Kvinne 32
Svar

Hei,

Takk for ditt brev. ALS diagnose har mange strikte kriterier og krever at vi ser forandringer i nevrofysiologi, dvs. nevrografi og EMG, men også at vi finner fasikulasjoner i rammet muskulatur (oftest vedvarende og godt synlige for det blotte øyet). Jeg vet ikke helt hva som menes med "buzzing", det er ikke noe etablert medisinsk/nevrologisk symptom. Slike plager ser vi jo hvis kroppen over tid har vært utsatt for påkjenning og stress og trenger ikke være noe uttrykk for ALS i det hele tatt, men heller f. eks. helseangst eller "benign fasciculation syndrome" som det heter i internasjonal litteratur. ALS er aldri forbundet med sensoriske plager, f.eks. prikkinger i ansiktet eller "følelse av elektrisitet". Sykdommen rammer kun motoriske fibre. Tidligere MR bilder og EMG var normale hvilket er svært beroligende. Lavt vitamin D status i Skandinavia er ikke noe overraskende funn (vi ser det hos mange pga lite sol her) og forklarer ikke plagene dine. For nakkeplager anbefaler jeg god fysioterapi. Jeg tenker ikke på noe alvorlig sykdom som ALS. Jeg ville vurdert at du snakker med psykolog. Det viktigste er at fastlegen din følger dette opp, og hvis du er i tvil, så går du tilbake dit og snakker med ham. Lykke til!