Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Har jeg ALS, eller borrelia?

Spørsmål

Hei Jeg skrev til deg i november 2019 ang min angst for ALS. Takk for beroligende svar. https://www.google.com/amp/s/www.lommelegen.no/nervesystemet/als/legesvar/har-jeg-als/71826420/amp. Har nå hatt muskelrykkninger av og på i ca 5 1/2år. Det begynte etter et par år med hard styrketrening etterfølgt av en halsbetennelse og tre antibiotikakurer. Rykkningene blir verre i stressende situasjoner. Har fremdeles smerter i venstre ben ofte som murrende småkramper, særlig i venstre lår. Ømme hoftemuskler. Ellers en del rykkninger rundt om på kroppen, mest på venstre side Ikke noe synlig muskelsvinn.Det som har plaget meg i ca 9 mnd som jeg glemte å nevne forrige gang, er vedvarende rykkninger i tinningene. De stopper bare når muskelen er spendt. Rykkningene er tidvis så svake at jeg ikke kan føle dem, men se dem i speilet. Jeg opplever dette på begge sider, noen ganger samtidig andre ganger ensidig. jeg føler meg også tidvis stiv og vond i kjeven.også litt ubehag opp mot ørene. Jeg kan også fremprovisere rykkninger i tinningene ved å tygge eller spenne kjevemuskelen for så å slappe av igjen. Jeg har sporadiske rykkninger i tunge, men ikke ofte. Rykkningene i tinningene er der når jeg legger meg og når jeg våkner.Jeg har svært dårlig tannhelse,som gjør det vanskelig å spise. Har 8 tenner i overkjeven og venter på implantstbehandling.Gnisser tenner om natten.Tror du dette påvirker kjevemuskulaturen og kan være en årsak? Har alltid vært tynn og har i perioder drevet med overdreven styrketrening.Hadde borrelia som ikke ble behandlet i 2001. Har vært utredet med blodprøver og test av reflekser hos nevrolog. Livlige reflekser, men ingen unormale funn. Blodprøvene viste lave ferritinin nivåer (normal hb) etter å ha prøvd en stund å få disse forhøyet på egenhånd ville legen at jeg skulle begynne med jevnlige jernsprøyter.Tror du symptomene mine kan være ALS etter så lang tid. Kan dette være ubehandlet borrelia, selv om spinalpunksjon var negativ? mvh Kvinne 38

Kvinne 38
Svar

Hei,

Når det varer så lenge så tyder nok ikke på ALS, men på godartete plager. Jeg skjønner at det skaper bekymring. Dette er nok ubegrunnet. Virker mer som en spenningstilstand. 


Det har gått for lang tid og det er usannsynlig at du har ALS. 


At det blir verre i stressende situasjoner tyder på en stresskomponent som bidrar her. Dessuten ingen muskelsvinn så alt i alt ingen ALS mistanke. 


Rykninger i tinningene er helt ufarlig som kan være p.g.a. stivhet og du er stiv og vond i kjeven. Dette er helt ufarlig. 


Jeg ville forsøkt god fysioterapi mot dette. Rykninger i tinningene er ikke noe varselsymptom på noe alvorlig. Gnissing kan øke spenning i kjevemuskulaturen, da er det lurt med bittskinne. Det høres heller ikke ut som borrelia infeksjon med feber, men for å fastlå det må man ta prøver. Lykke til!