Har jeg ALS eller angst?

Spørsmål

hei Mirza, Mann på 41 år som har symptomer som er veldig relatert til ALS. Hadde 2 år med mye styrketrening. I 4-5 uker og 3-4 ganger i uken (mars i år) brukte jeg også kosttilskudd i forbindelse med trening(protein,bcaa og l-glutamin og energibooster),alt i anbefalte doser. I April fikk jeg helseangst og sluttet med tilskudd. I juni ble jeg stiv i ryggen,nakke og hals,varte noen uker. Starten av juni begynte jeg å våkne nattlig av krampelignende/prikking i armer og ben (nå kun i en vilkårlig hånd). Ingen kramper på dagtid. I juli, fikk jeg leamus i leggene og ble sendt til nevrolog. Blodprøver og ryggmarg ok, MR viste tre mørke prikker, ingen svakhet i styrketest 3 nevrologer gjorde. Tok EMG/nevrografi av begge armer og ben. Nevrolog nevnte benign og cramp syndrome men avviste ikke kunne bli nevrologisk sykdom,men per august ikke kobling mellom leamus og ALS. Nå mer leamus(armer, lår, hals, mage),og etter min mening muskelsvinn over knærne, underarmer, biceps og hals. Svelgproblemer og sliten i kjevemusklatur. Har siden April følt meg generelt svak og ikke trent og har hatt konstant angst (bruker cipralex). For å overbevise at dette var ALS gikk jeg til helsestudio i går. Ingen styrkenedgang,(80kgX10 benkpress,100kgX6 dype knebøy,200kgX10 tåhev,60kgX8 nakkepress,bic/tric også som før). Fastlege/nevrolog tror 100% på angst,jeg 100% på ALS.
1.Kan dette være noe annet enn ALS, angst?
2.Kommer fasikulasjoner når muskel er blitt svakere, burde jeg ikke da ha merket dette på styrke og ikke bare følt meg svakere?
3.Etter å ha trent mye 2 år,kan man få merkbart/synlig muskelsvinn etter halvt år uten aktivitet?
4.Har sett kobling mellom høye glutamin nivåer og ALS pasienter, kan man få ALS av å bruke glutamintilskudd i anbefalte doser 3-4 ganger i uken i 1 måned?
5.Energi booster jeg benyttet ble trukket fra marked fordi stoffer med amfetamin-lignende effekter, hva kan slik stoff gjøre med sentralnervesystemet?
6.Hva kan mørk flekk på MR være?
Mvh resignert mann

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei,

Hovedkriterier for amyotrofisk lateralsklerose (ALS) er 1) holdepunkt for påvirkning av nedre motornevroner. Legen vil finne markert muskelsvinn og lammelser. Det må være patologiske funn ved EMG. Annet obligat funn er utbredte fascikulasjoner i lammet muskulatur. Det kan også være holdepunkt for affeksjon av øvre motornevroner. Da finner legen økte reflekser i kombinasjon med muskelsvinn og svakhet i armer og/eller ben. Det er alltid et progredierende sykdomsbilde. Defintiv diagnose bygger på nedre motornevron og øvre motornevron funn i tre regioner. Sannsynlig diagnose bygger på nedre motornevron og øvre motornevron funn i to regioner. Sannsynlig med laboratoriestøtte bygger på nedre motornevron og øvre motornevron funn i en region eller øvre motornevron funn i en eller flere regioner med EMG-dokumentasjon på akutt denervering i to eller flere ekstremiteter. Mulig bygger på nedre motornevron og øvre motornevron funn i en region. Mistenkt bygger på nedre motornevron funn i bare en eller flere regioner eller øvre motornevron funn i bare en eller flere regioner.
Så langt jeg kan forstå ut fra ditt skriv har du hatt krampelignende/prikking i armer og ben (nå kun i en vilkårlig hånd). Det skal ikke være funn fra det sensoriske nervesystemet ved diagnostikk av ALS, for eksempel prikking, slike symptomer utelukker praktisk talt diagnosen.

Du skriver at du har sikker helseangst. Stivhet i ryggen, nakke og hals er heller ikke noen typiske ALS-plager. Leamus er uspesifikt, og kan forekomme ved angstlidelser. MR viste tre mørke prikker men ikke sikre ALS-funn. Ingen muskelsvakhet avdekket av tre nevrologer. Jeg vet ikke svaret på EMG/nevrografi, men regner med at det er normalt. Ut fra dette og det jeg skriver over er det ingen holdepunkter for ALS. Hvis du mener at du nå har fått mer leamus, muskelsvinn, svelgproblemer, generelt svak bør du reundersøkes for å sikkert avkrefte ALS-mistanke.
1.Oftest er slike plager forbundet med angst og ikke ALS, særlig er dette aktuelt etter at du gjennomgikk en negativ utredning.
2.Fasikulasjoner ved ALS kommer når muskel er blitt svakere. Hvis dette er tilfelle hadde du merket dette klart på styrke og ikke bare følt deg svakere. F eks ville du ha haltet eller ikke klart å løfte gjenstander.
3.Man kan tenke seg at du først bygger opp muskler ved trening, for så at disse brytes ned uten trening. Vanligvis går muskelfylden til det opprinnelige nivå, hvis mer en det, synes jeg at du bør reundersøkes.
4.Det er ikke verifisert at kobling mellom høye glutamin nivåer og ALS pasienter, eller at man kan få ALS av å bruke glutamintilskudd i anbefalte doser.
5.Jeg mener at disse symptomer ikke har noe å gjøre med en toksisk amfetamin effekt på sentralnervesystemet.
6.En mørk flekk på MR kan presentere væskefylte oppfylninger.

Håper at dette var avklarende.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn