Frykt for ALS

Spørsmål

Hei. For en to-tre uker siden begynte jeg å kjenne en slags vibrasjon langt inne i låret, langs benet kjentes det ut som. Det føltes ut som om det er en mobiltelefon som vibrerer svakt, og det er på et langt, men veldig tynt område. Akkurat som om det bare er 2-3 muskelfibrer. Vibrasjonene varte i 3-4 sekunder, og kom på det hyppigste med 5-10 sekunders mellomrom hele dagen. Ved aktivitet kjente jeg det ikke, men hele tiden jeg satt i ro/skulle sove o.l kjente jeg det. Etter hvert begynte jeg å bli urolig for om dette var noe farlig, og la bare bedre og bedre merke til det og klarte til slutt ikke tenke på annet enn at jeg sikkert var alvorlig syk. Dette varte i 4-5 dager, og den siste dagen var det lengre mellom hver vibrasjon, før det til slutt forsvant til min store lettelse. For noen dager siden begynte disse vibrasjonene igjen, bare under foten på samme bein. Samme hyppighet, alt er helt likt som da det var i låret. Dagen etter det startet, begynte det under den andre foten også, men ikke like hyppig og intenst. I tillegg, for en måned(5 uker) siden, altså før vibrasjonene i låret startet så fikk jeg en finurlig «tilstand» på ene øyelokket. Det nedre, høyre øyelokk «henger seg opp» når jeg blunker litt hardt/fort. F.eks om noen kaster noe mot meg, og jeg lukker øynene kjapt (refleks), så får jeg en slags sammentrekning i øyelokket som holder seg i 2-3 sekunder før den slipper taket. Jeg kan fremprovosere det bare ved å blunke litt fort/hardt. Øyelokket trekker seg litt oppover. Dette har vært slik hele tiden den siste måneden.. Jeg har, som så mange andre, blitt skremt av at jeg en gang for mange år siden leste om ALS. Når slike ting dukker opp i kroppen, blir helseangst helt ekstrem. Jeg har blitt flink til å tenke meg frisk, og ignorere «symptomer» som skremmer meg, men dette kom liksom litt ut av det blå, og det slipper ikke taket. Lemus mange ulike andre steder på kroppen er også tilstede nå, og jeg blir derfor redd. Hva kan dette være?

Kvinne 29

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei,

Ved så lette plager og symptomer er det ikke nødvendig å bekymre seg, i hvert fall ikke for alvorlig sykdom. Synes ikke du skal uroe deg for ALS på bakgrunn av slike plager, men det er helseangsten din som øker. Slike leamus er vanlige, kan forekomme hvis man drikker mye kaffe, etter mye fysisk aktivitet, tretthet eller være såkalte godartet leamus, som er vanlig forekommende hos mange og som du kan ha. Slike symptomer kan finnes hos personer uten nevrologisk sykdom. Vi vet at leamus ikke nødvendigvis er starten på en sykdom, men mer utrykk for dysfunksjon i en motorisk nerve, og dersom det vedvarer anbefales det å følge dette opp med kontroller hos lege. Så lenge leamus forekommer og pasienten har normal muskelstyrke og den elektrofysiologiske studien av muskelpotensialer og motorisk ledning er normal uten tegn til endringer i motoriske nerver er det entydig på at det ikke er nevrologisk sykdom, og i hvert fall ikke ALS. Fastlegen kan undersøke kraft og reflekser. Så kan man observere dette, og ved tegn til endring eller forverring kan man henvise til EMG. Slik det er nå, tror jeg ikke det er tegn til nevrologisk sykdom. Lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Britt Nakstad
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-