Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Fascikulasjoner og redsel for ALS

Spørsmål

Hei. Jeg har hatt facikulasjoner nå i 8 mnd. Det startet med en kraftig leamus under ett øye som varte i flere dager. Deretter hadde jeg kraftig leamus venstre skulderblad som varte i 2 uker. Etter dette har jeg hatt leamus i hele kroppen, hver dag. Både armer, bein og rygg, mage hals, fjes osv.

Jeg begynte selvsagt å Google og fikk opp det verste av sykdommer. Jeg er i perioder bedre, dvs ikke like mye leamus, men har det daglig likevel. I disse periodene har jeg ikke gått rundt med redsel for hva det kan være. Men så blir jeg verre igjen, og jeg blir livredd for hva det kan være.

Jeg har vært hos nevrolog som ikke kunne finne noe spesielt, og han mente dette kunne være benign facikulasjoner. Jeg tror ikke jeg er blitt svakere noen plasser, men er plaget med venstre arm på den måten at jeg blir fort sliten i den i forhold til høyre arm. Dette gjelder også Høyre fot i forhold til venstre fot.

Jeg er i full jobb og føler jeg fungerer greit i jobben, det eneste jeg merker er at jeg tidvis er mere skjelven på hendene når jeg skal konsentrere meg (når jeg f.eks skal sette injeksjoner). Jeg har hatt kontakt med fastlegen men føler jeg ikke får noe støtte derfra. Jeg er livredd for at det skal være noe alvorlig, som ALS.

Hva tenker du om dette? Bør jeg sendes til videre utredning? Eller kan alt dette skyldes at jeg antakelig har kommet inn i en dårlig steam hvor jeg tidvis har litt angst pga dette? Og at det ligger i underbevisstheten min hele tiden? Det er vondt å gå rundt å tenke på dette og kjenne på leamusen.

Kvinne 36
Svar

Hei,

Jeg synes ikke skal bekymre deg. Leamus eller fascikulasjon er ufrivillige små ormeliknende bevegelser i muskulatur, uten at de fører til bevegelser over ledd - bortsett fra tå - eller fingerledd. Grunnen er at muskelens nerve forbigående er litt irritert.

Tilstanden er vanligst rundt øyet, men forekommer i alle muskler. Leamus forekommer ofte hos friske personer. Det kan skyldes at du mangler enkelte mineraler, for eksempel kalsium, magnesium, kalium og natrium.

Bruk av koffein, angst, mangel på søvn og stress kan også forårsake leamus. Når du har det slik i hele kroppen så er det jo ikke tegn på nevrologisk sykdom som ALS. Siden det er de motoriske nervene som ødelegges ved ALS, vil nerveforbindelsene til musklene bli dårligere.

Når denne kontakten minsker, vil muskelmassen etter hvert skrumpe inn og musklene bli svakere (muskelatrofi). Muskelsvinnet kommer først, deretter fascikulasjoner. Dette er et viktig skille mellom ufarlige leamus og farlige leamus. Du har angst som kan forsterke det hele. Ved normal kraft og reflekser sp er det liten mistanke om ALS. Lykke til!